Onlangs ben ik eigenaar geworden van een volautomatische pastamachine, de Philips Pastamaker HR 2355/12. Hiermee kun je in slechts 10 minuten 250 gram verse pasta maken. De Pastamaker is in staat om met een kracht van 725 kilo pastadeeg uit de machine te persen. Creëer met wat verse ingrediënten in een paar minuten je eigen gemaakte verse pasta met een perfecte structuur die niet aan elkaar vast blijft vastplakken. Dit gebeurt ook nog eens geheel automatisch zonder dat je er vieze handen en belangrijker nog een vieze aanrecht van krijgt. Met deze review neem ik jullie mee in mijn eerste ervaring met de Philips pastamaker.
Het digitale display uitgelegd
De Philips Pastamaker wordt volautomatisch aangestuurd. Het beschikt over een digitale display met daarop een aantal knoppen. Met een druk op de knop kun je dus van wat losse bloem en de toevoeging van vocht en/of eieren heerlijke verse pasta of noodles mee maken.
De diverse knoppen:
1 = aan/uit knop
Toelichting:
Hiermee maak je het apparaat aan of uit.
2 = Programmaknop
Toelichting:
Het is een selectieknop waarmee je de Automatic stand, oftewel de stand automatisch kunt selecteren. Je kunt ook de stand Extrusion Only selecteren. Dit is de Alleen persen stand: Hiermee gaat het in 3 minuten tijd het laatste restje deeg eruit persen. Dit gaat altijd met een kracht gepaard van 725 kg waarmee het deeg door de vorm wordt geperst.

Via de selectieknop (zie cirkel) selecteer je de Extrusion only (Alleen persen) stand (zie pijl). Dit programma duurt 3 minuten. Het perst het laatste restje deeg eruit.
Maar normaal als je hem aanmaakt met de Aan/uit knop, zet je hem met de selecteer stand op Automatic. Met de pastamaker kun je kiezen uit 300 gram pasta bereiding en 600 gram pasta bereiding.
3 = portieknop
Toelichting:
Maak een keuze bij de bereiding van pasta door de 300 gram portie of de 600 gram portie te selecteren.

portie 1 (zie pijl): is een portie van 300 gram pasta, dit programma duurt 10 minuten en kun je dus met de portieknop selecteren (Zie blauwe cirkel)

portie 2 (zie pijl): is een portie van 600 gram pasta, dit programma duurt 15 minuten en selecteer je met de portieknop (Zie blauwe cirkel)
4 = start-/pauzeknop
Toelichting:
Met de start-/pauzeknop start je het apparaat en pauzeer je het apparaat tussentijds
De diverse onderdelen
Als je het apparaat uitpakt, zitten alle onderdelen per stuk in plastic verpakt.
Meegeleverde onderdelen:

Plaat schoonmaakhulpstuk met links en rechts uitstekende ijzertjes bedoeld om deeg uit de vormschijven te “pulken”.

Opberglade voor het bewaren van de losse vormschijven en de schoonmaakhulpstukken, (bij de pijl). De opberglade kun je eruit halen
Demonteren en schoonmaken vóór het eerste gebruik
De volgende stappen laten zien hoe je het apparaat eenvoudig kunt demonteren en terug in elkaar kunt zetten. Hou er rekening mee dat je voor het eerste gebruik je altijd alle onderdelen uit elkaar moet halen en eerst moet wassen voor je aan de slag kan. Haal na gebruik van het apparaat de stekker uit de stopcontact. Zeker bij het schoonmaken moet je nagaan of de stekker er echt uit is!

Deksel mengkom, van kunstof, deze moet je op een voorzichtige wijze verwijderen. Aan de onderkant bij de blauwe cirkel trek je hem voorzichtig omhoog. Je moet uitkijken, want aan de bovenkant zit hij met 2 uitstulpsels in het apparaat verankerd. Er zit ook een beveiliging in het apparaat, want als je de deksel optilt, stopt de machine automatisch.

Bij de blauwe cirkel zie je het veiligheidsschakelaarsgat van de deksel van de mengkom. Als je de deksel van de mengkom er weer in wilt doen, dan moet je zorgen dat de twee uitstekende plastic pinnen precies in de met de pijl aangegeven inhammen wordt geplaatst.
Als je de deksel hebt verwijderd, kun je verder gaan met het los halen van het apparaat. Je begint met het losschroeven van beide draaiknoppen van het voorpaneel. Het voorpaneel is van metaal. Als het voorpaneel bijna helemaal los is, dan moet je hem met 1 hand opvangen. Anders komt deze met een dreun neer met kans op beschadiging van de voorkant.

Nu is het voorpaneel eraf, meteen daarachter zie je de vormschijf voor spaghetti en de witte vormschijfhouder. Die kun je ook voorzichtig eraf trekken

Nu zie je de veiligsschakelaarhendel voor de schijfhouder goed in beeld. Haal de hele schijf houder eruit door deze naar achteren te trekken

De schroef is een geheel van gegoten sterk metaal, heel wat anders dan de goedkopere concurrenten waar dit essentiële onderdeel vaak gemaakt is van plastic/kunststof

Nu zijn alle demonteerbare onderdelen eraf. Die kun je met een sopje wassen en heel goed moet drogen. Ook als je deze unit schoonmaakt, ga niet met een te natte lap erin, want hierin bevindt zich de motor van de pastamaker. Je ziet ook bij de blauwe cirkel de veiligheidsschakelaar zitten boven de bevestigingspin voor de schijfhouder.
Voor het eerste gebruik ga je nu alle losse onderdelen wassen en heb je zojuist het apparaat gebruikt, zorg dan dat je de gebruikte Vormschijven voor twee uur in de vriezer legt, het schoonmaken van de schijf gaat dan een stuk eenvoudiger.
Voor de spaghetti vormschijf zit er een speciaal schoonmaak hulpstuk bij. Als de spaghetti vormschijf twee uur in de vriezer heeft gezeten, druk je de deegresten met dit schoonmaak hulpstuk er eenvoudig uit.
Idem voor de fettuccine vormschijf
Voor het schoonmaken van de overige vormschijven gebruik je één van beiden uiteinden van de platte schoonmaakhulp.
Was nu alle onderdelen/de gebruikte onderdelen goed af met een normaal afwasmiddel en droog ze goed af met een theedoek. (De voorkeur is om alles met de hand te wassen ipv met de vaatwasser. Zo voorkom je dat het plastic na een loop van tijd dof/mat wordt).
Nu ga je het apparaat weer in elkaar zetten. Controleer nogmaals of de stekker er echt uit is.
Dan begin je met het plaatsen van de mengkom in het apparaat.
Dan is de kneedhaak aan de beurt, deze steek je via de grote ingang aan de voorkant van de mengkom die je hierboven ziet erin.
Dan is de witte schijfhouder aan de beurt, let daarbij dat de veiligheidsschakelaarhendel net als op de foto zich aan de linker kant bevindt, zodat deze contact maakt met de veiligheidsschakelaar.
Maak een keuze uit de diverse soorten vormschijven en plaats deze in de witte schijfhouder. Let goed. De vormschijf heeft een inham aan de binnenkant zitten en de vormschijfhouder heeft, daar waar de vormschijf wordt bevestigd een uitstulpsel aan de bovenzijde in het midden. De vormschijf past er maar op 1 manier in dus zorg dat die gleuf van de vormschijf ook past op de vormschijfhouder en dat deze er goed stevig recht op zit.
Monteer nu het voorpaneel aan de voorzijde. In het begin moet je deze met een hand ondersteunen, terwijl je hem met de andere hand aan beiden zijden aandraait. Zorg dat deze goed en recht geplaatst is en dat de voorkant goed en naadloos aan het apparaat aansluit. Pas als alles goed vast zit kun je de stekker er weer in stoppen.
Nu rest nog om de deksel van de mengkom goed erboven op te plaatsen. Zorgt eerst dat beide plastic lipjes er in steekt en dan pas kun je hem dicht duwen aan de voorzijde. Er zit een beveiliging links achter in de deksel. Als deze niet goed is geplaatst, zal het apparaat niet werken.
Nu ben je klaar om aan de start te gaan.
Aan de slag met de Philips pastamaker
In de gebruiksaanwijzing zit een tabel met een basisrecept voor het maken van pasta. Voor mijn eerste pasta ben ik hier meteen al vanaf geweken. Bij het in elkaar zetten van de machine nadat ik alle onderdelen had afgewassen en afgedroogd heb ik er voor gekozen om een verse pasta salade te gaan maken. Ik heb daarvoor de vormschijf Penne gekozen.
De pasta maak ik aan de hand van het recept die ik van de Philips Chef heb gekregen en deze luidt als volgt:
- 2 eidooiers
- 1 heel ei
- water
Samen moeten de 2 eidooiers, het hele ei en het water 180 gram aan gewicht hebben.
- 500 gram semolameel
Uitleg over de bijgeleverde maatbekers
Bij de pastamaker heb je 2 maatbekers gekregen.
Eén heeft betrekking op de bloem en de ander heeft betrekking op de vloeistof (wel of zonder ei) die je aan het bloem toevoegt.
De maatbeker voor bloem:
Een volle beker bloem moet je afschrapen. Daarbij mag je er niet tegen aantikken of recht schudden want dat beïnvloed de juiste benodigde hoeveelheid bloem nadelig. Dus vol vullen en afschrapen dan heb je genoeg voor 1 tot 2 personen aan pasta. Je zit dan rond de 250 gram. Met 1 beker pasta kies je altijd programma 1 voor de bereiding van 300 gram pasta.
Twee bekers afgeschraapt bloem staat dus gelijk voor 500 gram pasta en dan spreek je over 3 tot 4 borden pasta. Daar kies je voor de bereiding dus altijd programma 2 voor.
Dan heb je nog een tweede maatbeker erbij geleverd gekregen.
De ene zijde is voor het maken van normale pasta.
Je ziet op deze zijde boven aan alleen een waterdruppel teken. De ondergrens correspondeert met 1 portie ervoor van 90 ml water. Het is de bedoeling dat je deze toevoegt aan 1 portie bloem, dus voor het maken van 300 gram pasta. De bovengrens correspondeert met 180 ml water. Hierbij is het de bedoeling dat je deze aan 2 porties bloem toevoegt dus voor het maken van 600 gram normale pasta.
Draai je hem om dan zie je het volgende:
Aan de ander zijde staat de maat aangegeven voor het maken van eierpasta.
Je ziet aan deze zijde aan de bovenkant zowel een water druppel als een gebroken ei. De ondergrens correspondeert met 95 ml vocht, dit is het water samen met de eiermengsel wat je aan 1 portie bloem, dus voor het maken van 300 gram eierpasta nodig hebt. De bovengrens correspondeert met 190 ml vocht en eiermengsel wat je aan 2 porties bloem toevoegd, is dus goed voor het maken van 600 gram eierpasta.
Wetenswaardigheid over het gebruiken van de juiste bloemsoort bij het maken van Pasta
Voor het maken van een goede pasta kun je het beste een meelsoort gebruiken met een hoog glutengehalte (boven de 10%). Dit soort pastameel is grof van structuur en heeft een gelige kleur. Het geeft de juiste structuur aan de pasta, dit komt door het hoge glutengehalte. De bloemsoort die je hiervoor moet hebben is de harde tarwesoort, de durum tarwe of de grano duro. Een ander woord voor deze tarwesoort is gries en semolina. Deze tarwesoort bevat ook nog eens relatief veel eiwitten. Als je hiervan eet, houd je een langer verzadigd gevoel, een mooie bijkomstigheid als je wilt afvallen.
Wat je in ieder geval nooit moet nemen, is bloem met de type 00 erop. Dit type bloem is ideaal voor het maken van pizza, maar totaal ongeschikt voor het maken van pasta. Dit type bloem is namelijk te elastisch, waardoor de pasta te zacht en slap wordt en gaat kleven.
Voor het maken van mijn verse penne heb ik gekozen voor deze harde semolina bloemsoort.
Het maken van pasta met de Philips pastamaker
Je moet bij het maken van deeg altijd de juiste volgorde aanhouden volgens Philips. Met uitsluitend de meegeleverde maatbeker meet je 1 kopje af voor 300 gram pastadeeg of 2 kopjes voor 600 gram pastadeeg. Werk je met een eigen recept dan kies je voor afgewogen hoeveelheden van 250 gram deeg of 500 gram deeg.
Dit doe je altijd als eerste in de machine, zonder vloeistof.
Dan maak je de machine aan, selecteer je de automatische stand als deze nog niet aan staat en kies je voor 300 gram of 600 gram. Dan druk je op start.
De machine begint te draaien en pas dan ga je de vloeistof toevoegen. Houd er rekening mee dat als je kiest voor een eierdeeg, je de ei – water mengsel wel goed door elkaar moet mixen alvorens je het in de machine giet. Er zit een beveiliging ingebouwd op het lipje van de deksel links achter. Zodra deze geen contact meer maakt met het apparaat terwijl deze aan staat, dan schakelt de machine automatisch uit. Op de bovenkant van de deksel van de mengkom zit aan de linkerkant een speciale uitsparing met gaten. Dit is bedoeld om het water/eiermengsel aan de pasta toe te voegen. Zo blijft de machine draaien zonder dat deze stopt waardoor je een goed resultaat van pastadeeg krijgt. Het enige wat je nog hoeft te doen, is een bord of een schaal eronder te zetten, daar waar de pasta eruit gaat komen.
Zodra de machine met alleen het bloem erin draait, kun je de water of eiermengsel aan het deeg toevoegen. Verder hoef je alleen te wachten. Dit duurt een minuut of 3 dat de machine goed blijft kneden. Dan begint het proces met persen van de pastadeeg. Je bepaalt zelf de lengte van de penne’s door met het meegeleverde platte schoonmaakhulpstuk de pasta op een gewenste lengte af te snijden.
Had je voor 300 gram aan pasta gemaakt, dan had dit proces slechts 10 minuten geduurd. Voor het maken van 600 gram pasta heeft de machine 15 minuten nodig.
Zodra de pasta klaar is, kun je nog de extra Extrusion only stand selecteren, dit is de alleen persen stand. Hiermee gaat de pastamaker de restjes deeg die nog zijn achter gebleven in 3 minuten tijd door de vorm duwen.
Ben je klaar, dan kun je vrijwel meteen de pasta gaan koken als je zou willen. Zodra de pasta kookt heb je 4 tot 5 minuten nodig om de pasta te koken.
Als je klaar bent met het apparaat, dan trek je de stekker eruit. Je maakt de machine open op de wijze zoals hierboven omschreven staat en je wast alle onderdelen af. Wat de vormschijf betreft. Deze dien je 2 uur in de vriezer te leggen. Na twee uur haal je hem eruit. Voor wat de Fettuccine vormschijf en de Spaghetti vormschijf betreft, er zitten daar speciale platte schoonmaakhulpstukjes bij die er precies op passen. Na die twee uur duw je de deegrestjes er zo uit. Het is niet de bedoeling dat je de vormschijven onder de kraan gaat schoonmaken want dan wordt het een kleverige kliederboel. De overige vormschijven maak je schoon met de uiteindes van het platte schoonmaakhulpstuk.
Zie mijn filmpje hoe de machine werkt als je pasta maakt.
Conclusie eerste indruk Philips Pastamaker HR 2355/12
Wat een geweldige machine is dit. Ik was diep onder de indruk. Het apparaat is degelijk en zeer zeker gemakkelijk in gebruik. De Philips pastamaker is zeer gebruiksvriendelijk. De machine is gemakkelijk in en uit elkaar te halen en makkelijk schoon te maken.
Het is dat Philips onze nationale trots is, anders zou ik hebben gezegd “gründliche Deutsche” degelijkheid. De kwaliteit straalt er vanaf, dat zie je meteen al als je het apparaat voor het eerste gebruik gaat demonteren. Je ziet dat voor deze machine gebruik is gemaakt van duurzame en degelijke materialen. Ik was de Trebs pastamaker gewend. Van alle types pastamaker was de Trepbs de meest vooruitstrevende, maar vergeet de Trebs of al die ander merken, want dit is eigenlijk geen vergelijk. De Philips laat haar concurrenten weer ver achter zich. Als je alleen al kijkt naar de kneedhaak. Deze is van 1 stuk gegoten metaal. De Trebs en die andere goedkopere merken maken gebruik van een kunststof kneedhaak. Ook de behuizing is van “goedkoop” plastic, dus ook veel minder duurzaam. De Trebs heeft een hele kleine spuitmond, daar komt niet zo veel deeg tegelijk uit als de Philips, die een veel grotere spuitmond heeft. Verder is de Philips volledig automatisch. Het werkt niet zoals de Trebs met een plastic plaatje, wat je erin moet steken of eruit moet halen, wil je van kneden naar pasta spuiten. Bij de Philips kun je aan het digitale display zien, welke in tijd terug gaat tellen zodra die is ingeschakeld, hoe lang het nog duurt. En het mixen en persen, daar hoef je je hoofd niet over te breken, dat gaat helemaal vanzelf. Met een kracht van maar liefst 725 kg wordt de pasta er doorheen geduwd. In combinatie met semolina deeg, een ongelooflijk geweldig resultaat. De pasta voelt stevig aan. Als ik het niet geweten had, zou ik hebben gedacht dat dit verse pasta was die ik kant en klaar had gekocht bij de AH. Het kleeft niet aan elkaar, je hoeft het niet uren te laten drogen. Nee het kan zo het water in. Bij elkaar genomen in 30 minuten kun je aan tafel zitten, vanaf een pak bloem tot pasta op je bord. Dan heeft de Philips pastamaker nog een extra Extrusion modus of te wel extra persmodus, waarbij ook de allerlaatste restjes uit de machine op je bord gaan. Je gooit vrijwel niets weg, wat het schoonmaken ook nog eens vergemakkelijkt.
Het enige wat je nog zelf hoeft te doen is, de lengte van de pasta bepalen en afsnijden.
De tijden dat heel mijn aanrecht en uiteindelijk heel de keuken onder het meel zat, zijn voorbij. Hoe verder vooraan de voedselketen je komt, hoe gezonder je eet, Philips heeft weer iets moois op de markt gebracht. Semolina pasta, welke zorgt voor een ideale pasta, is sowieso gezonder, omdat het eiwitgehalte hoger is. Een sneller verzadigd gevoel, waardoor je er minder van eet. Ik kan me ook zo voorstellen dat indien je een gluten allergie hebt, het mogelijk moet zijn om zelf een glutenvrij recept hiermee te kunnen maken.
De Philips pastamaker wordt standaard geleverd met 4 vormschijven, 1 voor lasage/knoedels, penne, spaghetti, fettuccine en er zit ook een kookboek bij met 26 recepten van pasta tot noodles. Er zullen ook extra vormschijven sets worden verkocht, de prijzen daarvan zijn nu nog niet bekend. De Philips pastamaker heeft een adviesprijs van 209 euro.
Alle zojuist genoemde punten heb ik meegenomen in mijn overweging, plus de goede service gedurende de twee jaar dat je garantie ontvangt van Philips, zou ik mensen deze pastamachine van Philips zeker aanraden. Voor mij is dit weer een startpunt van een nieuwe reeks kookavonturen, want vergeet niet, het is niet alleen de Italiaanse keuken wat je met deze machine kunt maken, maar ook de Aziatische, bijvoorbeeld noodles, rahmennoodles, koekjes. dumplings, ravioli, etc…
Hieronder staat een boekje met leuke pastarecepten (via Bol.com):