Print Friendly, PDF & Email
Verse friet uit de Airfryer zo doe je dat
Porties Prep Tijd
2personen 40min
Kook Tijd
30min
Porties Prep Tijd
2personen 40min
Kook Tijd
30min
Ingrediënten
Instructies
  1. Neem 4 Agia aardappels van gemiddelde grootte die op kamertemperatuur zijn bewaard.
  2. Spoel de aardappels goed af met water zodat het zand en modder er goed van af wordt gespoeld.
  3. Ik gebruik hier mijn oude Börner groentesnijder waarvan ik de frietsnijder inzet heb gebruikt om snel en doeltreffend in 1 minuut tijd 4 aardappels tot friet te snijden. De schil laat ik er bij de Agria aan zitten.
  4. Ik was de frietjes goed af onder koud water tot het water in de bak helder is geworden. Niet alleen verwijder je hiermee de overtollige zetmeel en het vastplakken van de frietjes aan elkaar ermee, maar het zorgt er ook voor dat de zoete smaak verdwijnt. Hiermee wordt de bruine verkleuring van je frietjes voorkomen.
  5. Je laat je frietjes nu een half uurtje in ijskoud water staan. Dit doe je om de Acrylamide gehalte van de friet te verlagen. Acrylamide is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat tijdens bakken en frituren. Het onstaat ook bij het bak/frituurproces van de Airfryer. Deze stof wat vrijkomt bij de bruinkleuring van chips of frietjes, koekjes, brood, pizza etc, is door de wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens geklasseerd. Hoe langer en hoe heter iets wordt gebakken, hoe meer acrylamide er wordt aangemaakt. Door de vers gesneden friet 30 min in water te laten staan wordt de Acrylamidegehalte van de frietjes omlaag gebracht.
  6. Na een half uur spoel je de friet nog een keer af en doe je er nieuw water in. Ik doe ongeveer een theelepel zout bij het water en de friet, roer dit door elkaar en doe dit op hoog vermogen een minuut of 3 in de magnetron. Zorg daarbij dat alle friet onder water staat. Door het even in een zoutoplossing 3 minuten te verwarmen op hoog vermogen wordt het friet al op smaak gebracht. Zou ik friet zouten nadat het is gebakken, dan trekt dit vocht aan en worden mijn frietjes eerder slapper, hiermee voorkom je dit. Dan droog ik de frietjes met een schone theedoek en doe ze in een droge bak en doe ik de frietjes ongeveer 15 minuten in de koelkast. Door de droge lucht gaan de frietjes een extra krokante korst krijgen. Na 15 minuten haal ik de frietjes eruit en verwarm de Airfryer voor op 160 graden. Ondertussen meng ik de frietjes met 1 eetlepel olie die een hoog rookpunt kent (Ik heb Arachideolie gebruikt). Zorg er voor dat je olie een hoger rookpunt dan 180 graden kent, anders heb je kans dat de olie gaat verbranden. Als dat het geval is, dan kan je Airfryer door de verbranding van de olie gaan roken wat niet de bedoeling is.
  7. De frietjes bak ik in 3 keer 5 minuten op 160 graden, Na elke vijf minuten schud ik de frietjes goed door zodat deze mooi egaal kunnen voorbruinen
  8. Ben je hiermee klaar dan bak ik de frietjes nog een keer bruin in 3 keer vijf minuten op 180 graden, waarbij ik wederom elke vijf minuten goed schud
  9. Ik bak keer op keer mijn frietjes op deze wijze en het zorgt voor mooi smaakvolle frietjes die krokant van buiten zijn en mooi smeuïg van binnen met een goede mondbeleving. Ik zou zeggen probeer het eens en vertel me wat je er van vond, wedden dat je nooit meer gekochte verse frietjes wilt 😉
Notities

Ik heb mijn frietjes gegeten met een Entrecote die ik op de grillplaat hebt gebakken. Deze bereiding is eenvoudig, je verwarmt de grillplaat goed heet voor op 200 graden gedurende een minuut of 5. Dan pak je de entrecote die je al 30 minuten geleden uit de koelkast hebt gehaald om op kamertemperatuur te komen. Deze bestrooi je met een theelepel Mycryo poeder van Calebaut. Dit is een mooi product van pure cacaoboter die er voor zorgt dat wat je bakt goed wordt dichtgeschroeid. Het zorgt voor een mooie kleur, is cholesterol vrij en zorgt ervoor dat niets aan de bakoppervlakte blijft vastkoeken. Echt ideaal dus bij het bakken van vlees of vis op de grillplaat in de Airfryer. Je bakt de entrecote af in een minuut of 5/8 afhankelijk van de dikte van het vlees.