lucianaskitchen.nl

Recepten uit de keuken van Luciana gemaakt met Philips keukenapparatuur zoals Air Cooker, Airfryer, pastamaker, Onionchef, avance multicooker, micro slowjuicer, etc…

Verse friet uit de Airfryer zo doe je dat

| Geen reacties

Print Friendly, PDF & Email

Hier en daar zie ik mensen een poging wagen tot het bakken van verse friet in de Airfryer. Helaas lukt het niet altijd ‘ze blijven slap, ze smaken droog’, zijn veel gehoorde klachten. Ik zal jullie proberen uit te leggen hoe je lekkere frietjes kunt bakken in je Airfryer. Als je aan mijn stappenplan houdt, gaat het voortaan nooit meer fout en zul je keer op keer genieten van je eigen gemaakte verse frietjes uit de Airfryer.

Een hoop mensen lopen keer op keer stuk op het maken van verse friet uit de Airfryer. Dat is bij mij nog nooit gelukt, te veel gedoe of niet lekker hoor je vaak. Maar zo moeilijk is dat helemaal niet.

De eerste fout wat gemaakt wordt is de keuze voor de aardappelras voor het maken van verse friet uit de Airfryer. Sommigen denken dat je voor het maken van friet een vastkokende aardappel nodig hebt, dit is niet juist. Neem altijd een iets kruimige soort aardappel voor het maken van lekkere frietjes uit de Airfryer.

Er zijn verschillende soorten iets kruimige soorten die echt goed geschikt zijn voor het maken van friet uit de Airfryer. De Agria en de Bintje zijn daarvan wel het bekendst en daarom ook mijn favorieten voor het maken van goede lekkere friet uit de Airfryer. De Agria is op dit ogenblik het populairst en je ziet vaak de winnende Friettenten de Agria gebruiken bij het maken van verse Friet. De Agria is een vrij nieuwe ras uit 1986. Dit ras is uitermate geschikt om te bakken en de friet heeft een mooie goud-gele kleur. De schil van de Agria is ook uitermate geschikt om mee te bakken.

Waar je verder op moet letten is dat je aardappels nooit te koud bewaart. Het moet echt 7 graden of hoger worden bewaard, omdat er anders te veel suikers worden gevormd in de aardappel. Dit is niet gewenst want te veel suiker in een aardappel zorgt voor donkergekleurde frieten.

Als je nu de keuze gemaakt hebt voor de juiste friet soort, dan is het tijd voor het wassen van de aardappels. Spoel het zand goed af. In dit voorbeeld van verse friet uit de Airfryer doe je zo laat ik zien hoe je lekkere friet kunt bakken in de Airfryer aan de hand van de Agria.

Verse friet uit de Airfryer zo doe je dat
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 40 min
Kook Tijd
30 min
Porties Prep Tijd
2 personen 40 min
Kook Tijd
30 min
Verse friet uit de Airfryer zo doe je dat
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
2 personen 40 min
Kook Tijd
30 min
Porties Prep Tijd
2 personen 40 min
Kook Tijd
30 min
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Neem 4 Agia aardappels van gemiddelde grootte die op kamertemperatuur zijn bewaard.
  2. Spoel de aardappels goed af met water zodat het zand en modder er goed van af wordt gespoeld.
  3. Ik gebruik hier mijn oude Börner groentesnijder waarvan ik de frietsnijder inzet heb gebruikt om snel en doeltreffend in 1 minuut tijd 4 aardappels tot friet te snijden. De schil laat ik er bij de Agria aan zitten.
  4. Ik was de frietjes goed af onder koud water tot het water in de bak helder is geworden. Niet alleen verwijder je hiermee de overtollige zetmeel en het vastplakken van de frietjes aan elkaar ermee, maar het zorgt er ook voor dat de zoete smaak verdwijnt. Hiermee wordt de bruine verkleuring van je frietjes voorkomen.
  5. Je laat je frietjes nu een half uurtje in ijskoud water staan. Dit doe je om de Acrylamide gehalte van de friet te verlagen. Acrylamide is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat tijdens bakken en frituren. Het onstaat ook bij het bak/frituurproces van de Airfryer. Deze stof wat vrijkomt bij de bruinkleuring van chips of frietjes, koekjes, brood, pizza etc, is door de wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens geklasseerd. Hoe langer en hoe heter iets wordt gebakken, hoe meer acrylamide er wordt aangemaakt. Door de vers gesneden friet 30 min in water te laten staan wordt de Acrylamidegehalte van de frietjes omlaag gebracht.
  6. Na een half uur spoel je de friet nog een keer af en doe je er nieuw water in. Ik doe ongeveer een theelepel zout bij het water en de friet, roer dit door elkaar en doe dit op hoog vermogen een minuut of 3 in de magnetron. Zorg daarbij dat alle friet onder water staat. Door het even in een zoutoplossing 3 minuten te verwarmen op hoog vermogen wordt het friet al op smaak gebracht. Zou ik friet zouten nadat het is gebakken, dan trekt dit vocht aan en worden mijn frietjes eerder slapper, hiermee voorkom je dit. Dan droog ik de frietjes met een schone theedoek en doe ze in een droge bak en doe ik de frietjes ongeveer 15 minuten in de koelkast. Door de droge lucht gaan de frietjes een extra krokante korst krijgen. Na 15 minuten haal ik de frietjes eruit en verwarm de Airfryer voor op 160 graden. Ondertussen meng ik de frietjes met 1 eetlepel olie die een hoog rookpunt kent (Ik heb Arachideolie gebruikt). Zorg er voor dat je olie een hoger rookpunt dan 180 graden kent, anders heb je kans dat de olie gaat verbranden. Als dat het geval is, dan kan je Airfryer door de verbranding van de olie gaan roken wat niet de bedoeling is.
  7. De frietjes bak ik in 3 keer 5 minuten op 160 graden, Na elke vijf minuten schud ik de frietjes goed door zodat deze mooi egaal kunnen voorbruinen
  8. Ben je hiermee klaar dan bak ik de frietjes nog een keer bruin in 3 keer vijf minuten op 180 graden, waarbij ik wederom elke vijf minuten goed schud
  9. Ik bak keer op keer mijn frietjes op deze wijze en het zorgt voor mooi smaakvolle frietjes die krokant van buiten zijn en mooi smeuïg van binnen met een goede mondbeleving. Ik zou zeggen probeer het eens en vertel me wat je er van vond, wedden dat je nooit meer gekochte verse frietjes wilt 😉
Notities

Ik heb mijn frietjes gegeten met een Entrecote die ik op de grillplaat hebt gebakken. Deze bereiding is eenvoudig, je verwarmt de grillplaat goed heet voor op 200 graden gedurende een minuut of 5. Dan pak je de entrecote die je al 30 minuten geleden uit de koelkast hebt gehaald om op kamertemperatuur te komen. Deze bestrooi je met een theelepel Mycryo poeder van Calebaut. Dit is een mooi product van pure cacaoboter die er voor zorgt dat wat je bakt goed wordt dichtgeschroeid. Het zorgt voor een mooie kleur, is cholesterol vrij en zorgt ervoor dat niets aan de bakoppervlakte blijft vastkoeken. Echt ideaal dus bij het bakken van vlees of vis op de grillplaat in de Airfryer. Je bakt de entrecote af in een minuut of 5/8 afhankelijk van de dikte van het vlees.

 

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten