Soms sla je wel eens iets te veel fruit in omdat het zo goedkoop is. Natuurlijk kun je daar lekkere sapjes maken of smoothies, maar wat je er ook van kunt maken is homemade jam. Ik ben in het bezit van de Philips Avance multicooker en daarmee is het maken van homemade jam werkelijk een peulenschil!! Zo scoorde ik onlangs ruim 2 kg pruimen, voor maar 2 euro. Nou daar heb ik mooi 4 potten jam mee kunnen maken à 455 gram per pot. Met mijn posting laat ik jullie zien hoe kinderlijk eenvoudig Philips het voor ons maakt om jam te maken, je hoeft er niet eens bij te blijven 🙂
- 2 kilo pruimen waarvan de pitten zijn verwijderd. Ontvellen is niet nodig.
- 1 stuk vanille peul je schraap de vanille uit het stokje
- 1 stuk limoen gebruik de sap van 1 limoen
- 1 theelepel kaneel
- 500 gram geleisuiker 3:1 voor de 2 kg pruimen heb ik 3:1 suiker gebruikt, dan wordt je jam minder zoet.
- was de pruimen goed af
- ontpit ze en haal de steeltjes eraf. Je hoeft ze niet te ontvellen
- Haal de deksel af van de Philips Avance multicooker
- doe de pruimen in de pan van de Philips Avance multicooker
- Voeg daarbij geleisuiker. Er zijn verschillende soorten geleisuiker te koop. Je hebt 1:1 daarbij gaat er evenveel suikers als fruit in qua gewicht. Je hebt 2:1 geleisuiker. Daarbij gaat er twee keer zo veel vruchten als het gewicht in geleisuiker bij. En je hebt 3:1 geleisuiker (in de Duitse supermarkten) Daarvan kun je 1,5 kg vruchten voor gebruiken op 1 pak van 500 gram geleisuiker. Deze suiker heb ik gebruikt om mijn pruimen te maken
- Schraap de merg van een vanillepeul uit en doe dit in het apparaat
- Dan doe je er nog een theelepel kaneel bij
- Ik begin met de pruimen onderin, ze zijn slechts door de helft gesneden, dan de suiker erbovenop en de overige ingrediënten.
- Doe de deksel erop, en stel het apparaat in. Doe de stekker erin. druk op de startknop gedurende twee seconde zodat deze aan springt, en selecteer de stoofprogramma op 15 min. Druk hem in zodat deze piept. Dan slaat hij aan en het enige wat je hoeft te doen is slechts 15 min wachten totdat de jam klaar is.
- Ik heb in Duitsland speciale weckpotjes van 455 ml inhoud gekocht. Deze heb ik met deksel apart beiden in een hoge pan kokend water uitgekookt gedurende een minuut of 5 - 10. Daarna heb ik ze onderste boven op een schone theedoek laten drogen.
- Na 15 minuten piept de Philips Avance multicooker. De jam ziet er dan zo uit. Je ziet het mengsel nog koken, bubbelen, en er zitten nog hele grote stukken fruit. Om ze nog wat fijner te krijgen doe je gewoon de deksel er terug op en doe je met handmatige mix stand nog eens een seconde op 5 tot 10 op handmatig mixen door die stand ingedrukt te houden.
- Dan is het voorzichtig vullen. Doe dit met een soeplepel, maar gebruik wel een trechter, want het mengsel is loeiheet.
- Vul de potten tot de rand, en draai de deksel er goed op.
- Keer de potjes direct om en laat dit minimaal een minuut of 5 op z'n kop op tafel liggen.
- Vul zo alle potjes af.
- Ik heb van deze hoeveelheid 4 potten van 455 ml kunnen vullen.