Elk jaar met oud en nieuw maak ik pangsit goreng, dit is inmiddels een echte traditie voor mij geworden. Ze zijn met dit recept zeker niet moeilijk te maken. Vroeger maakte ik ze met Vetsin, een smaakversterker. Tegenwoordig vervang ik dit door visolie te gebruiken. Dit recept is voor 160 pangsit goreng. Als je denkt wat moet ik met zo veel? Ze zijn makkelijk in te vriezen, dus maak een hele lading tegelijk zo heb je altijd een gevulde vriezer met zelf gemaakte hapjes om te snacken.
- 1 pak loempiavellen 40 stuks
- 110 gram knoflook gerookte knoflook smaakt heerlijk hierbij
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 80 ml vissaus
- ½ eetlepel Zout
- peper naar smaak
- 2 stengels bosui
- 35 gram gesneden selderij
- 225 gram gamba's
- 700 gram half om half gehakt
- 1 ei voor in de vulling voor de binding
- 1 ei voor de vellen in te smeren
- Pel tenen knoflook en doe ze in de hakmolen van een staafmixer met voldoende vermogen (Ik gebruik altijd de hakmolen van de philips, deze heeft zowel een kleine kom als een grote kom en heeft voldoende vermogen, maar liefst 800 watt) Ik gebruik hiervoor de grote hakmolen kom. Zorg dat je bij elkaar 110 gram aan knoflook heb en doe er een extra eetlepel knoflookpoeder bij.
- Snij 35 gram selderij in stukken en doe dit in de hakmolen van de staafmixer
- Snij twee bosuien in stukken en doe ik dit in de hakmolen van de staafmixer
- Doe er een heel ei bij en ook ongeveer een halve eetlepel zout bij als peper naar smaak
- Voeg er ook 80 ml vissaus aan toe
- 225 gram gamba's mogen er ook bij in de hakmolen
- Maak dit alles met de hakmolen zo fijn mogelijk
- Het mengsel ziet er ongeveer zo uit
- Doe 700 gram half om half gehakt in een mengkom
- Voeg de pasta uit de hakmolen hier aan toe en dit meng je goed door elkaar
- Voor de pangsit vellen is het het makkelijkst als je een kant en klare pak loempia vellen van 40 stuks hiervoor neemt. Dit laat je op kamer temperatuur ontdooien en je knip dit of snijdt dit met een schaar in 4 stukken
- Je klopt een ei als plak materiaal om de vellen te plakken en dan kan het vouwen beginnen.
- Je neemt een vierkant velletje, op een hoekje doe je een klein theelepeltje vulling
- Je vouwt dit een paar keer op tot je een punt boven uit ziet steken dan doe je wat eigeel aan beiden uiteinden
- die plak je en vouw je in elkaar
- Ze zien er ongeveer zo uit dan, je kunt ook het filmpje bekijken, daarin heb ik een stukje gefilmd hoe ik ze vouw misschien spreekt dat meer tot de verbeelding.
- Vouw ze nu alle 160 en wat ik doe is ze verpakken per 30 stuks om ze zo in te vriezen.
- Zo heb ik altijd een gevulde vriezer met snacks
- Afbakken doe ik in een voorverwarmde Airfryer op 180 graden, ik bak ze gedurende 12 minuten. Mocht je ze te licht vinden, dan kun je er eventueel wat olie op spuiten of ze lichtjes met een kwastje met wat olie (met een hoge verbrandingsgraad van boven de 180 graden) insmeren.
Eet smakelijk!!!
Vergeet niet het bijbehorende filmpje op mijn youtube kanaal er van te bekijken!!
3 reacties
Beantwoord →