Print Friendly, PDF & Email
Pandan Chiffon cake à la LucianasKitchen
Een van mijn favoriete cakes zijn de Pandan Chiffon cakes omdat deze zo fluffy en licht van structuur zijn. Je hebt ze in allerlei kleuren en smaken maar mijn favoriet is gewoon de groene Pandan cake. Het is een lastige cake om te maken omdat deze altijd neigt in te zakken of op de één of ander reden niet luchtig/licht genoeg wordt. Ik zal mijn recept geven met mijn “tips en truc’s” Hopelijk dat jullie hier wat aan hebben. Het is een cake waarbij geldt, oefening baart kunst, dus het is oefenen, oefenen oefenen. Je hebt nodig een originele Pandan Chiffon bakvorm bestaande uit 3 uitstekende pootjes en bestaande uit 2 gedeeltes.
Porties
10plakken
Porties
10plakken
Ingrediënten
Instructies
Voorwerk/tips en trucs
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden Scheid de eieren als ze ijskoud zijn, dan scheiden ze makkelijker dan als ze op kamer temperatuur zijn. Let op er mag geen druppel eigeel in de eiwit terechtkomen. Als dit zo is, begin dan weer opnieuw. Laat de eieren op kamertemperatuur komen, want als je de eieren straks luchtig gaat kloppen gaat dat makkelijker met eieren op kamertemperatuur. Gebruik altijd een meelsoort met een weinig gluten erin, dan kom je altijd uit voor het maken van een goede lichte pandan chiffon cake op het gebruik van cakemeel. Deze bevat ongeveer 8 tot 10% proteïne en is daarom zeer geschikt voor het maken van sponscakes, chiffon cakes en Zwitserse rollcakes. Deze type meel met een lage gluten geven de cake een zachte en lichte textuur. Zeef altijd zowel de poedersuiker als de cakemeel voor een extra luchtige structuur
Stap I
 1. Klop de eidooiers met een ballon garde en meng hier 20 gram gezeefde poedersuiker door heen. Voeg kokosmelk, pandan pasta er doorheen en klop dit goed en romig/luchtig voor minimaal 7 minuten op de hoogste stand.
 2. Zeef de cakemeel het bakpoeder in drie etappes in de eidooier mengsel. Goed mengen. Voeg dan de maisolie en water toe en meng dit goed. Zet dit opzij.
Stap II
 1. Gebruik een grote schone kom, het liefst van metaal, zorg ervoor dat er geen water of olie in zit eventueel met wat azijn en water afspoelen en goed drogen zodat je zeker weet dat het echt vetvrij is.
 2. Klop de eiwitten met een ballon garde tot het punt dat het schuimig begint te worden. Voeg dan de cream of tartar toe
 3. Nadat je dit er goed doorheen hebt geklopt meng je de gezeefde poeder suiker in drie gelijke etappes door het schuimmassa. Na elke etappe klop je weer goed op de hoogste stand verder. Blijf dit zo slaan tot alle suiker er goed doorheen is geklopt en er stijve pieken ontstaan.
Stap III
 1. Nu is het tijd om de eiwitten door de groene eigeel mengsel te vouwen met een spatel en niet met de machine. Je doet ook dit weer in drie etappes. Bij het vouwen blijf de spatel waarmee je vouwt ten alle tijden in het beslag! Van buiten naar binnen vouwen waarbij als je spatel omhoog komt deze het beslag niet verlaat. En bij het vouwen met je andere hand de kom steeds een stukje verder draaien.
 2. Neem eerst ongeveer 1/3e van het eiwit en vouw dit in het eimengsel, beslist niet roeren maar van buiten naar binnen omvouwen/omslaan. Dit herhaal je voor de overige 2 stappen tot al het eiwit er doorheen is gevouwen.
 3. Neem een pandanvorm, niet inspuiten of invetten en leg dit op de bakplaat. (Als het beslag tegen de zijkanten op moet klimmen dan houdt dat het beslag luchtig, als je gaat spuiten slaat de cake plat). Dan pas giet je het mengsel erin. Als alles erin is sla je 2 of 3 keer op de bakplaat met de pandanvorm terwijl je hem recht houdt om zo alle grote luchtbellen eruit te kloppen.
 4. Met een silleconen spatel steek je in het beslag en smeer je de tube (de pijp in het midden) met het groene mengsel. Zo help je als je de pandan cake bakt hem makkelijker omhoog te komen.
 5. Bak de cake af in 35 tot 40 minuten. Zorg ervoor dat je de temperatuur na de eerste 15 minuten terug brengt naar 150 graden.
 6. Altijd de cake op z’n kop laten koelen, de cake heeft 3 pootjes, doe drie kopjes met dezelfde hoogte en laat de pootjes daar op rusten of anders gebruik je de hals van een fles om de cake te laten rusten.
 7. Pas als de cake volledig is afgekoeld ga je hem verwijderen. Dit doe je door langs de rand met een spatel doorheen te gaan. Dit doe je ook aan de binnenzijde langs de tube. Dan kan je het eerste gedeelte van de vorm verwijderen.
 8. De tweede gedeelte verwijder je door de spateldicht tegend de bovenkant te houden en het paletmes stil te houden, de cake draai je voorzichtig rond zodat je de bovenkant zo voorzichtig los maakt. Dan is de hele cake os en kun je het presenteren.
Notities

Met dit beslag heb je een pandan cakevorm nodig met een doorsnee van 21 cm

Vermeerder je dit beslag, dan heb je een grotere vorm nodig en zul je de baktijd telkens met een minuut of 8 tot 10 per maat groter moeten verlengen.

IMG_2090