Net zoals in een ander recept hier op de site die van de kip frikandellen kun je ook een kip grillworst heel goed zelf maken en in de Airfryer afbakken. Met deze eenvoudige recept laat ik je zien hoe je dit doet. Je kunt eindeloos variëren met smaken en ingrediënten. Als basis maak ik deze met kipfilet. Het wordt veel lekkerder als je dit met kippedijvlees maakt omdat je de vet nodig hebt om de grillworst van binnen smeuïg te krijgen. Maar dit is niet overal verkrijgbaar voor iedereen, vandaar dat ik op dit plaatje het recept met kipfilet heb gemaakt. Maar kippendijvlees zorgt voor een smeuïge resultaat, minder droog van binnen. Ik heb hier op mijn youtube kanaal een speciaal filmpje over hoe je deze kip grillworst maakt bekijk deze hier.
- 2 stuks (bij voorkeur kippendijvlees in gewicht van 2 kipfilets is ongeveer 400 gram) anders kipfilet
- 1 stuk kip bouillonblokje
- 6 blokjes la vache quirit of een bakje eru smeerkaas
- 1/2 theeglas olijfolie
- 1/4 theeglas zonnebloemolie
- 1 eetlepel/zakje silvo kippenkruiden
- 2 theelepels bloem om te binden
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 theelepel gehakte basilicum
- 1/2 theelepel thijm
- 1 snufje salie
- 1 snufje theelepel rozemarijn
- 1/2 snufje rozemarijn
- Zoek wat kruiden die je lekker vind om je kip grill worst smaak te geven en haal de harde takjes er af. De zachte blaadjes kunnen in een keukenmachine.
- Neem een theeglas of een normale drinkglas die je als maatbeker gebruikt. Het komt niet zo nauw als je maar consequent hetzelfde glas neemt om de hoeveelheid in af te meten. Doe hierin een halve glas olijfolie en doe dit in de keukenmachine
- meet ¼ van hetzelfde glas af voor zonnenbloemolie. Ook dit giet je bij de ingrediënten in de keukenmachine.
- doe hier 2 theelepels bloem bij voor de binding
- doe hier 2 stukken kipfilets (ongeveer 400 gram) bij of ongeveer 400 gram kippendijvlees
- Doe er 4 blokjes la vache Qui rit bij, heb je dit niet een kuipje smeerkaas is ook goed. Dit is voor de smeuïgheid. Je hoeft niet bang te zijn er zit geen smaak kaas aan als het er doorheen gaat. Ben je nu allergisch vervang dit dan door room/slagroom.
- Tenslotte doe je hier als smaakmaker een kippenbouillonblokje bij. Doe de machine dicht, zorg dat deze goed aangesloten is en de deksel goed dicht is, als laatste doe je pas de stekker in de stopcontact. Nooit stekker erin laten en aan het mes zitten of producten erin doen. Veiligheid voor alles. Draai nu alles tot een gladde farce door op de hoogste stand alles glad te draaien
- Nu is de farce klaar en kun je hier door dit in tweeën te verdelen er twee grill worsten van maken die beiden in het mandje van je Airfryer XL passen. Je neemt een stuk vershoudfolie, je smeert dit in met een dun laagje olie (ik gebruik een kwastje en lepel het gebruikte kopje uit waar nog voldoende olie in zit).
- Als er een laagje olie op zit strooi ik dun wat kippengrill kruiden naar keuze eroverheen. Dan leg ik hierop de farce
- Vorm met je handen door de farce strak op te rollen een langwerpige rol. Uiteinden kun je een knoop in leggen. Rol niet te strak op, dan zul je zien dat de worst dikker wordt en korter, wat ook weer niet de bedoeling is 😉
- Vorm er langwerpige worsten van. Verpakt dit goed in een plastic zak en sluit dit goed dicht. Zekerheidshalve kun je dit in een ander zak of sealbag stoppen.
- Kook water in een grote pan, als het water kookt doe je daar de verpakte worsten in, je kunt er ook voor kiezen om te stomen ipv te koken. Kook dit of stoom dit met gesloten deksel gedurende 30 tot 40 minuten tot de worst gaar is.
- haal ze na 30/40 minuten eruit en laat het afkoelen. Haal dan de folie eraf. Je zult zien dat er veel vocht (vanuit de kipfilet zelf) en vet vanaf komt als je de kip grill worst uit pakt. Dan doe je de overgebleven kip grillkruiden op een schaal of bord en rol je de worsten er goed doorheen totdat alle kruiden er van alle kanten aan zit.
- Verwarm dan je Airfryer voor op 200 graden
- bak de grillworsten in het mandje af op 180 graden gedurende 10 tot 12 minuten
- Na een minuut of 10 zijn ze klaar en kunnen ze eruit
Je kunt er wat smaak betreft je fantasie op los laten. Doe stukjes kaas erin voor een kaas grillworst, doe er kant en klare satesaus mix in om een sate grillworst te maken en bedenkt andere smaak combinaties. En maak zo voor de borrel of op je brood in een hand omdraai heerlijke grill worsten. Je kunt ook andere varianten dan kip maken door bv kiplevertjes hiervoor te verwerken of rundergehakt.
Eet smakelijk!!
2 reacties
Beantwoord →