De Olympische Spelen in Rio is alweer bijna een week volop bezig, vandaar dat ik het hoog tijd vond om mijn Braziliaanse roots weer eens eer aan te doen met een snelle gerechtje uit de Braziliaanse keuken. Ik weet dat ik dit soort gerechten heel goed met de Viva bak accessoire (HD9925) kan maken, maar ik wilde dit natuurlijk ook proberen in de XL bakplaat. Eens kijken hoe de XL bakplaat het met rijstgerechten doet. Nou mijn experiment was meer dan geslaagd. Wat een gemak zeg en snel klaar zeg. Ideaal toch? Omdat de XL bakplaat een groter oppervlakte heeft dan de viva bakacessoire kun je hier lekker in roerbakken.

Porties | Prep Tijd |
2 personen | 10 minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
15 minuten | 5 minuten |
|
|
![]() |
Een snelle Braziliaanse risotto die in slechts 30 min klaar is met hulp van de Airfryer en de Onionchef.
|
- 2 stuks tomaten
- 1 bol Chinese knoflook
- 1 stuk ui
- 1/2 blikje tomatenpuree
- 2 stengels bosui
- 1 eetlepel fijngesneden platte peterselie
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 hele garnalen bouillonblokje te koop bij Amazing Oriëntal , de grootste Aziatische supermarkt van Nederland, ook via webwinkel te koop.
- een halve tot hele glas water indien nodig, als het mengsel te droog is
- ongeveer 200 gram garnalen
- ongeveer 300 gram gekookte rijst (ongeveer 2 kopjes gekookte rijst)
- 1 eetlepel knoflookolie
- Snij de ui met de onionchef.
- Snij de tomaten en de bol knoflook nadat je met de ui klaar bent met de onionchef, laat de tomaat en knoflook maar vallen bij de gesneden uien.
- Ondertussen warm je de XL bakplaat (HD9912/90) voor op 200 graden zodat deze goed heet wordt.
- Nu kun je kiezen, of je gaat roerbakken zonder olie, ik heb gekozen voor 1 eetlepel knoflook olie omdat je dagelijks een eetlepel olie uit je voeding mag halen.
- Zodra de de XL bakplaat (HD9912/90) heet is, mag de olie erin.
- Giet dan de tomaat,knoflook ui mengsel in de hete XL bakplaat (HD9912/90)
- Ik neem altijd van die weggooi chinese stokjes om te roerbakken in de Airfryer. Een Lepel van silliconen of een houten lepel blijkt vaak te groot en onhandig, dus mijn tip is gebruik chinese eetstokjes als je daar behendig mee bent. 😉
- Laat het geheel 4 minuten door pruttelen op 200 graden, na vier minuten ziet het er ongeveer zo uit.
- Voeg een garnalen bouillonblokje toe, ik haal deze bij de grootste Chinese supermarkt van Nederland de Amazing Oriëntal, waar ze ze in hele dozen verkopen. Deze zit door heel Nederland en heeft ook een webwinkel. Heb je ze niet in huis probeer dit dan door een vis bouillonblokje te vervangen en anders gewoon met zout/peper. Verkruimel de bouillon blokje er overheen en met de chinese eetstokjes roer je alles goed door elkaar.
- Voeg ook wat komijnpoeder toe en roer ook dit goed door elkaar.
- Dan doe ik hier ongeveer 200 gram garnalen bij.
- Je mag er een half blikje tomatenpuree uit een blikje bij doen. Roer dan alle garnalen goed door het mengsel heen en laat dit nog eens een minuut of 4 goed door sudderen. Je kunt wat vocht toevoegen (halve glas tot een glas) als het te droog is, mag wat nat zijn, maar beslist niet waterig.
- Als de bel weer gaat doe je er twee koppen koude rijst bij, dat is ongeveer 300 gram gekookte rijst bij elkaar. Dit roerbak je goed los er doorheen. Kijk of alles mooi oranje wordt en de rijst het vocht van het mengsel kan opnemen, anders weer een scheutje water bij. Laat dit dan weer een minuut of 4 op 200 graden door koken waarbij je na 2 minuten weer even los roer en verder gaat tot deze 4 minuten om zijn.
- Voeg in de laatste twee minuten de helft van de bosui toe en roer dit goed door het mengsel heen
- De snelle Braziliaanse garnalen risotto is nu klaar. Ter garnering doe je wat vers gehakte peterselie erover heen, en de overige bosui snippers
- In Brazilië strooien we er Parmezaanse kaas overheen bij het serveren ervan. Eet smakelijk!!
Enkele tips
Rijst
Gebruik voor een Braziliaanse risotto altijd los korrelige rijst, ik gebruik altijd pre-boiled rijst daarvoor. Je kunt ook met rauwe rijst dit maken, met dezelfde type rijst, doe dan de rauwe rijst bakken met de uien en de knoflook, dan de tomaten erbij. Blijf het een minuut of 2 tot 4 roerbakken, tot rijst begint te glanzen, dan vocht erbij, net genoeg tot het verdampt is als het gaar is.
Garnalen vervangen door kip
vervang eens de garnalen door kippenpoten, vleugels of dijen. Ipv de garnalen de kip meebakken met de uien/knoflook en tomatenmengsel. Als ze gaar zijn de botjes en/of vellen verwijderen, kipstukjes kleiner maken en terug doen. Dan pas de rijst erbij.
4 reacties
Beantwoord →