Soep op koude dagen gaat er altijd in. Vandaag had ik zin in een Franse gegratineerde uiensoep. Normaal stoof ik de fijngesneden uien vrij lang op een zacht vuurtje net zo lang totdat deze bruin kleurt en licht carameliseerd. Maar de uitdaging voor mij was om dit eens te proberen met alleen de Airfryer en de Soupmaker tot mijn beschikking. Het bleek een succesvolle bak avontuur. De soep was zo lekker dat ik hem zo wel voor de lunch als avondeten heb genomen.

Recept Afdrukken
|
Porties | Prep Tijd |
3 personen | 10 minuten |
Kook Tijd |
1 uur |
|
|
- 3 stuks uien in dunne ringen gesneden
- 1,5 eetlepel cognac
- 1 klein flesje witte wijn
- 1 theelepel thijm vers fijn gehakt
- 1 theelepel balsamico azijn
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel gerookte zout afgestreken theelepel
- 1 snufje Peper
- 1 liter water
- 1 stuk kippen bouillon blokje
- 2 tenen knoflook
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 100 gram geraspte Gruyere kaas of Comte kaas
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 blad laurierblad vers blaadje
- Voor mij bestaat het maken van een klassieke franse uiensoep uit twee fases: fase 1: het langzaam carameliseren van de uien fase 2: het trekken van de soep van gecarameliseerde uien. We beginnen met de eerste fase het maken van de gecarameliseerde uien. Normaal gesproken doe ik dit op het fornuis, in een pannetje laat ik de uienringen langzaam carameliseren. Ze moeten zacht en bruin worden, maar niet verbrand of zwart. Doe er de gerookte zout en een theelepel suiker bij en roer dit goed door. Maar hoe doe je dit in een Airfryer? Ik heb het als volgt aangepakt: Schil 3 medium uien en snij ze in dunne ringen. snipper de tenen knoflook en doe dit bij de uien. Toen heb ik de Philips bakpan gepakt en heb dit 3 minuten voorverwarmd op 200 graden in de Airfryer. Ik heb de tijd van de takjes ontdaan en zeer fijn gesnipperd, die gaan ook door de uien. Ook de verse laurierblad kan bij de uien. Als de Airfryer warm is laat je 30 gram boter smelten in de Airfryer. Zodra deze is gesmolten doe je de uienmengsel erbij, dit laat je ongeveer 5 minuten onder af en toe roeren stoven in de airfryer op 160 graden.
- Na 5 minuten doe je de temperatuur iets zachter na 150 graden en laat je dit onder af en toe roeren met chinese stokjes of een houten lepel door garen
- Nu zijn de uien ongeveer 10 minuten bezig, je ziet de uien al iets verkleuren en ook droog worden. Dit komt door de hete lucht. Om uitdroging te voorkomen en dus verbranding te voorkomen begin ik wat van de wijn erbij te gieten totdat de droogheid weg gaat. ik laat weer vijf minuten door pruttelen onder af en toe roeren op 140 graden, telkens als het te droog dreigt te worden doe ik er iets van de wijn uit een klein flesje erbij
- Ik doe nu de bloem er vast bij en roer dit door het uienmengsel, hij begint meteen wat dikker te worden, ik doe er dan weer wat van de wijn erbij nu doe ik ongeveer vijf minuten onder af en toe roeren op 150 graden
- dit blijf ik de komende 10 minuten doen steeds een beetje wijn erbij goed omscheppen en zorgen dat het langzaam gaart/carameliseerd, bruin wordt maar beslist niet zwart
- Voor de laatste 10 minuten doe ik er het laatste van mijn mini flesje wijn erbij en ook de anderhalve eetlepel cognac doe ik erbij doe er ook de theelepel balsamico azijn bij, zo is je soep in balans zoet met zuur. Na ongeveer 40 minuten zijn de uien klaar en is zowat al het vocht weer verdampt en zien de uien er ongeveer zo uit.
- Fase 2: Doe de uienmengsel over in een soupmaker en doe er een kippen bouillon blokje bij en peper naar smaak. pak dan een liter water en giet dat er voorzichtig bij. Je zult zien dat je tussen de min en max uitkomt. Let op dat je nooit de max overschrijd!! Dus echt stoppen met water van je liter bij te gieten als je de max hebt bereikt. Sluit de soupmaker aan, en kies voor de programma boerensoep stand. Dit programma duurt ongeveer 20 minuten
- In de tussentijd snij je een paar dikke schuine plakken stokbrood. Deze smeer je aan beiden zijden in met verse knoflook, en die besprenkel je met knoflookolie. Bak deze in een voorverwarmde Airfryer op 200 graden af in een minuut of vijf.
- Hou ze apart tot de soep klaar is, Is de soep klaar dan doe je wat soep in een soepkom. Pak dan geraspte Gruyere kaas gemengd met Parmezaanse kaas en leg eerst een laagje van de kaas op de soep. Zo krijg je als de soep klaar is allemaal kaas sliertjes in je soep
- Hierop leg je de gebakken stokbrood met daarboven de overgebleven kaas
- Doe de kom soep in met mandje van de Airfryer en doe daarop de vlamverdeler zodat de geraspte kaas niet gaat rondvliegen en in de spiraal terecht komt. Stel de Airfryer in op 200 graden en gratineer de bovenkant van de soep gaar in een minuut of 5 tot 7
- Je soep is klaar en kan worden opgediend