Gisteren ben ik in Eindhoven bij het Dutch Chili Fest 2015 geweest in Eindhoven. Het grootste jaarlijkse festijn op gebied van hete pepers in Nederland, wat zeer de moeite waard is om te bezoeken. Te meer omdat het een gratis festijn is. Er valt daar van alles te beleven wat maar met hete pepers te maken heeft. Je kunt er heerlijk eten, er is goed muziek en veel te koop op het gebied van hete pepers. Van zaaigoed tot zeldzame hete brouwsels. Ik heb daar ook heerlijke Chili con Carne gegeten bij een “echte Texaanse dame”.
Dit gaf mij vandaag de inspiratie om eens mijn versie van Chili con Carne te maken.
- 2 uien grof gehakt
- 6 tenen knoflook fijn gehakt
- 1 Wortelen fijn gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij fijn gehakt
- 400 gram runder gehakt
- 1 rode zoete puntpaprika grof gehakt
- 1 tomatillo fijn gehakt
- 1 japaleño peper fijn gehakt
- 2 tomaten fijn gehakt
- 1 zwarte bonen klein blikje
- 1 rode kidney beans klein blikje
- 1 mais blik
- 1 pakje tomatensaus
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel Chilipeper uit de USA
- 1 theelepel habanero tabasco saus
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 flinke scheut bbq saus
- 1 flinke scheut heinz tomaten ketchup
- 1 eetlepel azijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Begin met het klaar zetten en het voorsnijden van de ingrediënten. Je hakt je uien, de knoflook, de wortel en de bleekselderij in kleine stukjes, snij de tomaten en de pepers.
- Dan begin je met het aanfruiten van je uien en je knoflook dit doe je in een hete pan voorzien van wat olie. Als de uien en de knoflook glazig zijn doe je daar de wortel en de bleekselderij bij.
- Als ook die begint te garen doe je daar de rundergehakt bij en rul je dit los in het mengsel. Dit is ook meteen het tijdstip om je chili eens van de kruiden te voorzien. Doe er voldoende zout bij, peper, doe hier alle genoemde kruiden bij de cayenne peper, chilipeper, komijnpoeder, kaneel, azijn de habanero tabasco saus en de tomaten saus en de heinz tomaten ketchup. Laat alles dan even goed door pruttelen totdat de gehakt goed gaar is.
- Na een minuut of 10 kun je hier de mais en de blikken bonen bij. Eventueel kun je er nog een half blikje water bij doen als je vindt dat de chili nog aan de dikke kant is. Dan kan het vuur zachter en doe je de deksel er half op en laat je dit zo een minuut of 15 tot 20 door pruttelen onder af en toe roeren.
- Dan is je Chili con carne klaar om geserveerd te worden. Je kunt het in een kom eten, ik zelf ben van huis uit altijd gewend mijn bonen met rijst te eten. Dus ik eet mijn Chili met een tomaten salade en met rijst. Eet smakelijk!