Mijn bedoeling was om de appelbol van The Philips Chef te maken, maar al doende kwam ik erachter dat ik helemaal geen Calvados, noch rozijnen in huis had. Ik heb er toen een bak avontuur van gemaakt door deze ingrediënten te vervangen door 80% Strohrum, gekonfijte sinaasappels, gehakte walnoten, dadelsiroop, honing, en Weinachtsmelange kruiden. Het is een heerlijke appelbol geworden die het zeker goed doet op koude dagen met een glas chocolademelk met slagroom erbij. Vergeet niet mijn leuke filmpje hiervan te bekijken op youtube.
- 1 stuk appel
- 2 plakken bladerdeeg
- 1 eetlepel suiker voor de vulling
- 1 eetlepel suiker voor de buitenkant van de appelbol
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel Strohrum 80% heb je dit niet dan een ander type rum
- 1 eetlepel dadelstroop
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel gekonfijte sinaasappels
- 1 eetlepel gehakte walnoten
- 1 theelepel Weinachtsmelange Dr Oetker heb je dit niet, dan vervangen door koekkruiden
- 1 heel ei, geklopt
- 1 theelepel maizena
- Neem een appel en 2 plakken bladerdeeg
- Snij met een appelboor de klokhuis eruit. Snij dan de bovenkant van de appel en de onderkant er recht af. Je wilt straks dat de appelbol recht blijft staan en later bij het vullen wil je de overgebleven vulling erop stapelen vandaar dat je het recht afsnijd. Je gooit de afgesneden stukken niet weg maar versnipper het om straks aan de vulling toe te voegen.
- Je neemt een schaaltje waarin je de vulling gaat maken en daar doe je een eetlepel suiker en een een eetlepel gekonfijte sinaasappels in, daaraan voeg je een eetlepel Strohrum 80% toe.
- Je doet er de kaneel, Weinachtsmelange bij, de maizena, honing, dadelstroop, de suiker en je mengt alles goed door elkaar. Dit laat je minimaal 15 minuten marineren.
- Je gaat nadat de vulling goed in de marinade is ingetrokken de appelbol vullen. Dit doe je door een plak bladerdeeg te pakken en een appel in het midden te positioneren.
- Je begint met vullen van de appel door eerst de vulling te laten uitlekken met een zeefje en de vulsel in het midden van de appel te doen. Je zult zien dat je vulling overhoudt. Dit stapel je aan de bovenkant op tot een kleine berg vulling op de appel.
- Je gaat nu vanuit de onderkant de bladerdeeg recht omhoog vouwen langs de appel. Je zult zien dat je tot halverwege, bijna de bovenkant komt. Strijk de bladerdeeg goed strak af tegen de appel.
- Pak nu de 2e plak bladerdeeg. Deze zet je vanaf boven op de appel waarna je deze glad naar beneden voorzichtig afstrijkt. met wat water bevochtig je je vingertoppen, daarmee plak je je bladerdeeg af aan de onderste laag. Je appelbol ziet er nu zo uit.
- Tijd om een ei te kloppen. Je bestrijkt je appelbol met het eimengsel met een kwast en strooi er wat kristal suiker overheen. Dan gaat deze gewoon in een mandje (voorzien van een bbq mat anders gaat het plakken) Heb je dit niet, doe dan een rondje bakpapier op maat geknipt onder de appelbol. Door het gewicht van de appelbol zal deze niet wegwaaien. Of bak als je die hebt de appelbol af op de grillplaat van de XL of de Viva. Bak de appelbol in een voorverwarmde Airfryer 15 minuten op 160 graden en 10 minuten op 135 graden (in de XL, voor de Viva kunnen de tijden iets afwijken).
- Je appelbol ziet er zo uit als de tijd verstreken is. Niet te donker, knapperig en lichtbruin, mocht je willen kun je deze nog een keer opwarmen.
- Zo ziet de appelbol eruit als je hem aansnijdt
Mocht je je afvragen wat Weinachtsmelange is van Dr Oetker en waar je dit koopt, ik heb dit in Duitsland gekocht. Altijd rond dit tijd van het jaar verkopen ze het bij de bakproducten van elke willekeurige supermarkt. Maak er een leuk dagje uit van naar Duitsland en zet dit op je boodschappenlijst 😉
Geniet van je appelbol na een koude dag onder het genot van een warm kopje chocomel met slagroom (met natuurlijk weer een scheutje Strohrum 80%) 😉
Eet smakelijk