Risotto ai funghi porcini

Vandaag ben ik aan de slag gegaan met de nieuwe Philips Aircooker. Eigenlijk wist ik al meteen wat ik als eerste wilde maken. Een week geleden was ik bij de The Philips Chef en had ik mijn eerste introductie met de Philips Air Cooker. Naast gestoomde krieltjes met groente en een worstje heb ik ook een romige risotto geproefd met zalm uit 1 apparaat. In maar een half uurtje klaar, zonder te roeren, zonder te draaien.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 32 minuten
Totale tijd 42 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram risotto rijst
  • 30 ml fond
  • 1 glas witte wijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 flinke snuf zwarte peper
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 400 ml kokend water
  • 15 gram gedroogde fungi porcini
  • ½ gesnipperde ui
  • 2 gesnipperde tenen knoflook
  • 3 stuks shiitakes grof gesneden
  • 2 eetlepels doperwten
  • 3 klontjes boter pas toevoegen aan de risotto als deze klaar is
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas geraspt

Instructies
 

  • Begin met de gedroogde funghi porcini door ze in warm water ongeveer 15 min te weken. Ik heb een zakje gebruikt met 15 gr.
  • Weeg de rijst af op 300 gram en doe de rijst in de kookpot accessoire.
  • Hak de knoflook fijn en voeg dit toe aan de risotto rijst.
  • Snipper een half ui fijn en voeg dit toe.
  • Snij de shiitakes in stukjes en doe dit samen met de geweekte funghi porcini bij de rijst. het vocht voeg ik toe aan het bouillon water
  • Voeg peper en zout toe met een eetlepel extra vierde olijfolie
  • Voeg de 2 eetlepels doperwten toe. Hou je niet zo van doorgekookte doperwten, dan kun je er ook voor kiezen om deze er pas doorheen te roeren als het gerecht klaar is. De doperwten behouden dan hun diep groene kleur.
  • Voeg de 2 eetlepels parmezaanse kaas toe. Ik heb geraspte parmezaanse kaas gebruikt, je kunt uiteraard ook parmezaanse kaas snippers erdoorheen roeren.
  • Doe 30 ml fond in een maatbeker en voeg daar 400 ml kokend water bij. roer dit goed door elkaar en je kunt dit bouillon dan aan de risotto mengsel toevoegen. Je kunt uiteraard ook zelf getrokken bouillon gebruiken of bouillon aangemaakt met een bouillonblokje. (In totaal gaat er ongeveer 800 ml vocht bij, ik heb 200ml van een glas wijn, 400 ml van de bouillon en 200 van de vocht van de funghi porcini) Ontbreekt er iets zorg dan dat bij het rijst in totaal 800 ml vocht gaat.
  • Voeg tenslotte nog een glas witte wijn toe en roer alles goed door elkaar.
  • Op je NutriU app selecteer je kun je als je een recept volgt verzend instellingen selecteren, dan wordt automatisch het apparaat opgestart met de juiste temperatuur en bereidingstijden. Ga je handmatig instellen dan selecteer je tussen de 25 min en 30 min op temperatuur 160 graden en 1 druppel vochtigheid (hoog). Omdat ik boven gemarineerde filetrapjes meebak, en daarvoor de accessoire dubbele laag gebruik geef ik iets langer dus ongeveer 32 minuten om de maaltijd te bereiden.
  • 1 minuut voor het verstrijken van de kooktijd krijg ik een berichtje dat het bijna klaar is. en als het klaar is krijg ik weer een berichtje vanuit de app.
  • Open de deksel en wacht even 2-3 minuten voor je aan beiden hengsel de maaltijd uit het apparaat haalt.
  • Haal de bovenste laag eraf en roer een paar klontjes boter door de risotto heen.
  • Je ziet een romige risotto die nog een beetje loopt als je het opschept.
  • Serveer het eventueel met wat extra geraspte parmezaanse kaas erboven op. Eet smakelijk!

Notities

Het kan met de nieuwe Philips Air Cooker, smakelijk gezond eten, met veel gemak, zonder al te veel gedoe.  Tot 90% van alle voedingsstoffen blijft behouden uit alles wat je uit de Air Cooker eet. Hij werkt samen met een de Nutriflavor technologie. Gemak dient de mens want je koppelt gewoon het apparaat aan de gratis NutriU app van Philips, en je kunt gewoon lui vanaf je app het apparaat instellen en besturen. Zit je boven en is je eten klaar? Geen probleem. Via de app krijg je het berichtje 1 min voor het einde dat het eten bijna klaar is en uiteraard ook als het daadwerkelijk klaar is. 
Ik had al de Philips Airfryer met smart sensing technologie. Alleen niet alle bereidingen konden in de Airfryer worden bereid. Vanaf vandaag heb ik nog maar weinig op mijn fornuis te zoeken, want bijna elke dagelijkse bereiding kan in de Philips Airfryer of in de Philips Air Cooker worden bereid. 
Vandaag een risotto ai fungi porcini met een gemarineerde varkens filet lapje. En geloof me die smaakte heerlijk!!