Iets waar je me altijd voor wakker kunt maken zijn “verse donuts” met zo’n dun glazuurlaagje erop. Oooooooh ik weet nog toen ik nog een klein meisje was. Mijn moeder kon nooit zonder gezeur naar de uitgang lopen van de V&D, want we passeerde altijd de supermarktafdeling van de V&D. En daar had je de bakkerij afdeling. Uitgestalt in de vitrines de lekkerste lekkernijen, maar ik had alleen maar oog voor 1 ding. Die dozen met donuts. Niet alleen de V&D verkochten verse donuts, iedereen verkocht ze in die tijd, ook de Spar, de Albert Heijn,.. etc. etc.. En daar ging mijn moeder weer overstag, ze kocht weer zo’n doos met donuts voor mij en mijn broers :). En toen begin jaren 90 ineens…. weg alle verse donuts uit het straatbeeld. Wat was er gebeurd? Wat er voor terugkwam waren verpakte donuts. Met een houdbaarheidsdatum van een paar dagen erop. Nou dat was dus echt niet hetzelfde, de smaak was totaal anders. Als je geluk had, had je ze van de eerste dag. Die waren nog enigszins te pruimen. En ook die verdwenen uit het straatbeeld. Nu zie je overal bijna alleen maar gesuikerde donuts. Deze kleve dingen wat ze donuts noemen komen bijna allemaal uit de vriezer. s’ Ochtends worden ze ontdooid en op de toonbank in plastic doosjes uitgestald.
Nou dan blijft er maar één ding over. Of je gaat de grens over naar Duitsland of Engeland en je haalt ze vers bij Dunkin Donuts, of je zult zelf aan de bak moeten.
Af en toe als ik me echt niet kan bedwingen dan ga ik overstag en maak ik weer een lading verse donuts. Dit is een recept wat ik met jullie deel die heel dicht bij die smaak komt die in mijn herinnering vast ligt van begin jaren 80. De bereiding/werkwijze ervan valt eigenlijk reuze mee als je mijn stappen opvolgt.
Wat heb je nodig om deze heerlijke donuts te kunnen maken?
Voor de donuts:
- 2 zakjes gist
- 1/4 kop warm water (105-115 graden)
- 1 1/2 kopjes lauwe melk
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 1/3 kopje shortening*
- 1/2 kopje suiker
- 5 kopjes bloem
Plantaardige olie om te frituren
Voor romige glazuur:
- 1/3 kop boter
- 2 kopjes poedersuiker
- 1 1/2 theelepel vanille
- 4-6 eetlepels heet water
Bereidingswijze:
Het maken van de deeg voor de donuts:
Meng het gist met het water en meng dit in een kom van een keukenmachine.
Voeg de melk, zout, eieren, shortening, suiker en drie kopjes bloem toe. Mix de machine op lage snelheid gedurende 30 seconden. Verhoog de snelheid tot gemiddelde snelheid en laat het deeg zo gedurende twee minuten kloppen. Af en toe schraap je met een spatel de zijkanten schoon.
Roer dan de resterende bloem door het deeg en roer het geheel tot een gladde deeg. Dek dit af en laat het rijzen op een warme plaats met een vochtige theedoek erover totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dit proces duurt ongeveer 50 tot 60 minuten (Als test duw je met je vinger in het deeg. Springt deze terug dan is je deeg klaar).
Leg dan het deeg op een met bloem bestoven werkblad/plaat/aanrecht; Je rolt het deeg met een deegroller uit tot een grote plak van ongeveer 1 cm dik. Je gebruikt dan een donuts snijder. Heb je die niet, gebruik dan een glas om rondjes uit te snijden en eventueel een borrelglas om het rondje in het midden uit te snijden. Alle afvalstukjes leg je weer bij elkaar en daar maak je opnieuw een deeg van 1 cm dik van welke je opnieuw uitsnijdt. Dit herhaal je tot het deeg op is. Dek dan de deeg af en laat dit rijzen tot het deeg twee keer in volume is toegenomen. Dit proces duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.
Terwijl de donuts voor de laatste keer aan het rijzen is, maak je de glazuur. Deze moet klaar zijn voor je gaat bakken omdat de donuts als ze uit de frituurolie komen direct in de glazuur wordt gedoopt.
Het maken van de glazuur:
Laat het boter smelten in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Roer dan de poedersuiker en de vanille in de gesmolten boter en roer dit tot een gladde massa. Roer dan een lepel per keer water in de glazuur tot de glazuur de juiste dikte heeft bereikt. Zou je een chocolade glazuur willen maken, dan Herhaal je dezelfde stappen, alleen laat je in de boter wat chocolade smelten.
Ter voorbereiding van het bakproces:
Voor je begint met bakken leg je eerst alles klaar:
- een schaal met daarin keukenpapier waarin je de gebakken donuts van de overtollige vet ontdoet
- een schaal met glazuur waar de donuts de ruimte in heeft om te dippen
- een rekje waarop je de donuts legt nadat deze door de glazuur is geweest aan beiden zijdes. Dus ook een schaal eronder waarop de overtollige glazuur van af kan druipen
- de daadwerkelijke schaal waarop je de opgedroogde donuts kunt rangschikken
Het bakproces:
Voor het bakken van de donuts verhit je frituurolie op 175 graden.
Doe voorzichtig een paar donuts te gelijk in de olie. Zodra de donuts naar de oppervlakte begint te drijven draai je ze om met een spatel. Bak de donuts op deze wijze tot ze goudbruin zijn. Dit proces duurt ongeveer 1 minuut per kant. Haal dan de donuts met enige voorzichtigheid uit de olie. (prik er vooral niet in, maar maak gebruik van een spatel).
Dompel dan de donuts in de romige glazuur en leg dit op het rekje om te drogen. Het overtollige glazuur druipt vanzelf er van af.
Wanneer de donut iets is afgekoeld, kun je er aan eenzijde wat chocolade glazuur op smeren. Niks moet, alles mag. Eventueel kun je daarop weer wat hagelslag ter decoratie op strooien als de chocoladeglazuur nog nat is.
Ik ben dol op naturel donuts dus heb de mijne zo gelaten 🙂
Eet smakelijk!!!
* Shortening is een Amerikaans product dat hier in Nederland bij sommige Jumbo supermarkten en of toko’s te verkrijgen is. Ook veel taartenbenodigdheden winkels verkopen het, of webwinkels in taartenbenodigdheden. Wat is Shortening eigenlijk? Het is een plantaardig vet dat in Amerika heel erg populair is in de keuken. Het wordt daar vaak bij het bakken van muffins en cakes gebruikt. Het verschil met boter en margarine is dat het geen vocht bevat en een hoger smeltpunt heeft. Dit maakt het bijzonder geschikt voor beslag dat moet rijzen en dus ook voor mijn donuts :).
3 reacties
Beantwoord →