Een maand geleden heb ik zongedroogde tomaten gemaakt uit de Airfryer. Kan dat? Ja dat kan heel goed en ik zal jullie meenemen in hoe je dit precies kunt doen. Je moet wel wat geduld hebben, want het hele proces duurt maar liefst ongeveer twee tot twee en half uur. Maar dan heb je wel een potje eigen gemaakte zongedroogde tomaten 🙂 en da’s ook iets om trots op te zijn!
Ik ben het eigenlijk uit nood gaan doen. Ik had tomaatjes over die ik bijna weg kon gooien. Dat vond ik zonde. Dus toen dacht ik waarom probeer ik niet gewoon met de Airfryer zongedroogde tomaten te maken? En ja het kon!!! De volgende keer zal ik meer tomaten gebruiken. Want het is een lang proces en de tomaten krimpen behoorlijk, dus ik denk dat je wel een kilo in 1 keer zou moeten kunnen maken met de Philips Avance XL Airfryer. Mijn recept hieronder zal ik dan ook meteen aanpassen naar de hoeveelheid van een kilo.
Wat heb allemaal nodig?
- een kilo tomaten gehalveerd
- grof zeezout naar smaak
- peper naar smaak
- italiaanse kruiden vers fijngehakt of uit een bus
- een bol knoflook
- knoflookolie en basilicumolie
Bereidingswijze:
Allereerst was je de tomaten en snijd je ze door midden. Je besprenkelt ze met de kruiden, zeezout en peper.
Dan leg je de tomaten met de rug naar beneden in de Airfryer en je stelt hem in. De eerste twee uur heeft hij nodig op 100 graden. Vanaf dit punt besprenkel ik de tomaten rijkelijk met knoflookolie. Daarna stel ik hem in op 10 minuten en kijk ik elke 10 minuten of het nog extra tijd nodig heb. tegelijk leg ik nu de partjes knoflook erbij, dan kunnen ze mee roosteren.
Om de tomaten zo te krijgen als op het bovenste plaatje, daarvoor heb ik de Airfryer ongeveer 2 uur en 20 minuten laten draaien op 100 graden.
Als je klaar bent, kun je alles in een schoon potje stoppen. De tomaten tezamen met de knoflook partjes. Ik strooi er nog wat extra gedroogde Italiaanse kruiden erbij en vul het af met olijfolie. Je kunt het zo een tijd goed bewaren. (Mijn potje met tomaten heb ik nu meer dan een maand geleden gemaakt en ze zijn nog steeds goed).
Je kunt de in olijfolie gelegde gedroogde tomaten voor alles en nog wat gebruiken. Het smaakt lekker in de salade, in de pastasaus, op een broodje geitenkaas, etc. etc.
Eet smakelijk!!!
5 reacties
Beantwoord →