Tahu Ketoprak is een lekker makkelijk recept welke uitermate geschikt is om op warme dagen te nuttigen. Het bestaat in ieder geval uit taugé, gebakken tahu, wat gesneden selderieblad en een heerlijke ketjapsaus er overheen.
Voor het maken van de bumbu:
- ongeveer half zakje ongezouten pinda’s
- 3 hete pepers (begin met 1 pepertje, de ene peper is heter dan de ander, als je het pittig genoeg vindt dan stop je)
- 2 tot 3 tenen knoflook
- een schijf gula djawa (kokosbloesemsuiker/palmsuiker)
- half kopje ketjap manis
- zout naar smaak
- een theelepel assem (heb je dit niet dan een theelepel azijn)
- wat gekookte water afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben begin eerst met een scheutje en voeg steeds meer toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Overige benodigdheden:
- Een hele tofu (tahu)
- 1 ons mihoen (van te voren weken/blancheren n heet water volgens aanwijzing verpakking)
- ongeveer 100 /150 gram tauge (even blancheren in kokend water, heb je tijd en geduld, dan kun je ook de achterkanten van de tauge verwijderen stuk voor stuk)
- wat fijn gesneden selderie
- wat ketjap manis
- gebakken uitjes
- kroepoek of kroepoek emping
Bereidingswijze:
Bakken van Tahu:
Snij de tahu in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Verwarm daarvoor de airfryer op 185 graden. Als deze heet is bak de tahoe dan 4 min, schud daarna even of draai de plakken om en bak nog eens 4 min. *
Kroepoek bakken:
Bij de toko of in supermarkten koop je een zakje rauwe kroepoek. Doe hier wat van in een voorverwarmde airfryer en dek dit af met een vlambewaarder met een doorsnee van ongeveer 21 cm (oa te koop bij de Blokker). Dit omdat anders de kroepoek door het apparaat gaat zweven.
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden en bak ze af in 2 minuten. *
Maken van de saus:
Doe alle benodigdheden in een keukenmachine en maal het tot een gladde saus, het moet nog enigszins vloeibaar zijn wat je erover heen kunt gieten, dus niet te dik, maar ook zeker niet te dun. Proef of het op smaak is, begin met 1 pepertje, is het niet pittig genoeg, dan een 2e pepertje erbij tot ongeveer 3 pepertjes… en proef of het zoet/zoutig genoeg is.
Opbouwen van het gerecht:
Dan bouw je het op. Onderop kun je de mihoen over je bord rangschikken, daarboven de geblancheerde en uitgelekte tauge. Pak de ketjap mainis en besprenkel wat van de ketjap over je bord. Daarboven doe je tahu, je breekt wat kroepoek en leg dit er over heen. Dan giet je de saus eroverheen. Maak het af door er wat selderie over heen te strooien, de gebakken uitjes en nog wat gebroken kroepoek.
* Heb je geen airfryer, dan bak je de tahu en de kroepoek af in wat frituurolie.
Eet smakelijk!!