Sambal goreng tempeh kering teri vind ik een van de lekkerste bijgerechten uit de Indische keuken. Maakt mij echt blij dat dit gerecht nu een stuk verantwoordelijker bereid kan worden met hulp van de Airfryer. Ik laat jullie zien hoe je dit doet.
Ingrediënten:
- 1 hele tempeh zo klein mogelijk gesneden
- half zakje teri (gedroogde visjes bij de toko te koop in de koeling, lus je dit niet of heb je dit niet, dan laat je dit weg)
- 3 tenen heel fijn gesnipperde knoflook
- 5 spaanse pepers fijn gesnipperd (hou je van niet zo pittig begin dan met 2 hele spaanse pepers fijn gesnipperd)
- 1 schijfje laos
- 1 eetlepel tamarinde
- 2 schijven gula djawa (kun je vervangen door palmsuiker/kokosbloesemsuiker)
- zout naar smaak
- 2 eetlepels kokosolie om te roerbakken
- stukje trassi
- 1 stengel sereh in 3 stukken gesneden
- 4 sjalotjes fijngehakt
- 2 salambladen (indische laurierplant is te koop bij de toko)
Bereidingswijze:
Normaal gesproken doe je de tempeh en de teri voorbakken in frituur olie. Dit proces heb ik met de airfryer vervangen. (zelf ben ik in het bezit van de XL versie).
Ik verwarm de Airfryer voor op 200 graden, dan bak ik de tepeh krokant in 4 min. Ik gebruik zo’n vlamverdeling welke ik een keer voor een paar euro bij de Blokker heb gekocht om het vliegen van de tempeh door de Airfryer tegen te gaan.
Dan komen ze er knapperig en krokant er uit. Ze zien er dan zo ongeveer uit:
Dit proces herhaal je met de visjes. Ook die bak ik in ongeveer 4 min droog en krokant ze zien er zo uit als ze er uit komen:
Tot zo ver het gebruik van de Airfryer.
Nu heb je een koekenpan nodig of een kleine wok.
Daar doe je 2 eetlepels kokosolie in die laat je smelten of je doe er een ander soort plantaardige olie in.
Hier bak je in: de fijngehakte sjalotten, gesnipperde knoflook, fijngehakte pepers, een schijf laos, de stengel sereh die in 3 stukken is gesneden, een eetlepel assem uit een potje (te koop bij een toko) , zout en een stukje trassi. Alles moet geurig en glazig worden gebakken, maar mag beslist niet aanpakken, blijf er dus bij en blijf voortdurend roeren.
Na een minuut of 3, 4 nadat alles geurig is gebakken doe je er de gula djawa bij en blijf je omscheppen tot alle suiker is gesmolten en de massa stroperig begint te worden. ( na een minuut of 2, 3).
Ik doe het vuur uit en doe er de tempeh bij en de visjes en schep alles goed om. Ik doe alles in een kom om koud te laten worden. Dan verwijder ik het knolletje laos, de blaadjes salam en de sprieten sereh en doe alles in een luchtdichte tupperware bak.
Je kunt dit als bijgerecht eten bij een indische maaltijd. Het hoeft niet in de koeling te worden bewaard. Afgesloten blijft dit wel een week of 1 tot 2 weken goed.