lucianaskitchen.nl

Recepten uit de keuken van Luciana gemaakt met Philips keukenapparatuur zoals Air Cooker, Airfryer, pastamaker, Onionchef, avance multicooker, micro slowjuicer, etc…

Pisang Goreng van Bakbananen uit de Airfryer

Print Friendly, PDF & Email

“ Een van de lekkerste en gemakkelijkste Indische snack om te maken is Pisang Goreng oftewel gebakken banaan. Ik kan me er werkelijk suf aan eten, alleen ze zijn natuurlijk wel in frituurolie gebakken. Dus helemaal gezond is het niet. Maar goed we hebben een Airfryer en of iets wel of niet kan, daar komen we zo eigenwijs als we zijn vanzelf wel achter ;-).

Ik moet zeggen, het was een geslaagd experiment. Al hoewel je ze niet één op één kunt vergelijken met een gebakken banaan uit de frituurolie is de smaak overheerlijk. En niet onbelangrijk: er zit geen druppel toegevoegde olie of vetten in. Dus heb je last van een hoge cholesterol, of je bent net als ik verslaafd aan gebakken bananen, maar je wilt toch enigszins denken aan je gezondheid/slanke lijn dan zou ik zeggen, probeer het eens, deze snacks zijn verantwoord!!”

Pisang Goreng van Bakbananen

Benodigdheden:

  • 3 tot 4 bakbananen
  • ½ kopje bloem
  • ¼ kopje rijstmeel (te koop bij elke toko) (een alternatief als je geen rijstmeel hebt is door dit te vervangen door maizena)
  • ¼ theelepel zout
  • ongeveer 1 kopje ijskoud water (laat gerust er een ijsklontje in smelten) waar aan ½ theelepel kapoer sirih in is opgelost en toegevoegd (gebluste kalk) te koop bij een toko**
  • een geklopte ei
  • theelepel bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
  • een paar stukjes bakpapier op maat geknipt waarop je je gebakken bananen op gaat bakken.
  • Een Airfryer grillpan heb je die niet dan zou het eventueel ook met de bijbehorende mandje moeten kunnen.

Bereidingswijze:

  • Meng de bloem, rijstmeel, bakpoeder en zout goed door elkaar in een mengkom. Los de kapoer sirih op in ijswater en voeg dit samen met de geslagen ei voorzichtig toe aan de mix. Klop dit alles met een garde goed door elkaar. Laat dit beslag gedurende 15 tot een uur rusten.
  • Snij de bakbananen in de gewenste grootte en dompel ze onder in het beslag.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Heb je een grillpan dan gebruik je die, heb je die niet, niet erg, dan gebruik je het mandje.
  • Is de Airfryer op temperatuur leg dan een stukje op maat geknipte bakpapiertje op de grillpan en pak voorzichtig met een tangetje een ondergedompeld stukje banaan, laat het overtollige beslag in dezelfde mengkom zoveel mogelijk uitdruipen en leg dat stukje op zo’n stukje bakpapier op de grillpan. Dit herhaal je voor 3, 4 stukjes, afhankelijk van de grootte van de bananen hoeveel er op de grillpan past.

Pisang Goreng van Bakbananen

  • Sluit de Airfryer en bak ze af op 200 graden gedurende een minuut of 6. Als je de Airfryer open maakt en je vindt ze nog te licht van kleur, dan kun je er 2 minuten extra tijd mee geven op ongeveer 185. Dit herhaal je voor alle stukjes banaan.

 

Ook op de XL bakplaat (HD9912/90) is pisang goreng heel goed te maken, ik heb het uitgeprobeerd zonder toevoeging van extra olie of boter en de test was geslaagd.

IMG_3414IMG_3417

IMG_3418IMG_3428 (1)

IMG_3416

En we zien dat de banaan ook niet aankoekt.

Bekijk hier mijn filmpje van de Pisang Goreng gebakken op de XL bakplaat (HD9912/90):

*Dit recept vereist uitsluitend bakbananen. Bakbananen zijn stevige bananen. Ze bevatten minder vocht en moeten als ze nog groen/geel zijn zelfs eerst gestoomd worden anders zijn ze nauwelijks te verwerken in je gerechten, zo hard en stevig zijn ze.

Mijn advies is daarom: gebruik uitsluitend bakbananen en het liefst als ze van buiten (bijna) zwart zijn. Dan hoeven ze niet voorgestoomd te worden en dan kun je ze direct verwerken. Heb je groene bakbananen, dan even verder laten rijpen, of vooraf even voorstomen tot ze enigszins zacht zijn. Gebruik je gewone bananen, dan krijg je een waterig/karamelachtige substantie en dus niet de gewenste stevige bakbanaan zoals op de foto hierboven.

Om te laten zien wat het verschil is als je gewone banaan met dit deeg bakt heb ik een banaan op dezelfde wijze gebakken als de bakbanaan met de foto hieronder als resultaat: Achterin zie je een bakbanaan, mooi en stevig gebakken en ervoor 4 stukjes gewone banaan. Je ziet duidelijk dat de gewone bananen te vochtig zijn. Ze zijn niet stevig gebleven. Het is net smurrie. Het is zacht van binnen, echt waterig en ze plakken heel erg. Ga dus voor bakbananen, het liefst bakbananen die al zwart beginnen te worden.

Pisang Goreng van Bakbananen

** Kapoer Sirih is de Indonesische benaming voor gebluste kalk. Het is een echte Indische keukengeheimpje. De toepassing bij dit recept is dat het zorgt dat de vel extra crispy/knapperig er door wordt.

 

pisang Pisang Goreng van Bakbananen

5 reacties

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten