Dit is een recept die we al vele malen hebben gemaakt. We hebben altijd een voorraad homemade kip frikandellen in onze vriezer liggen. Het is leuk om te maken en zeer smaakvol en zo weet je tenminste wat je eet ;-).
(voor het maken van ongeveer 30 stuks)
Gebruikte keukengereedschappen:
- Vleesmolen
- Foodprocessor
- 1 rioolpijp van 32mm doorsnee van 1 meter lang (in 5 stukken gezaagd)
- Airfryer
- Een foodsaver apparaat (om frikadellen die klaar zijn te vacumeren en in te vriezen).
Ingrediënten:
- 2 kg kippendijen
- 4 lente uien (65 gram)
- 3 uien (240 gram)
- paneermeel (85 gram)
- pimentpoeder (4 gram)
- ketjap manis (15 eetlepels)
- zout (22 gram)
- cayennepeper (4 gram)
- chilipoeder (6 gram)
- nootmuskaat (5 gram)
- eieren (5 stuks maat M)
- knoflookpoeder (4 gram)
- kookroom (250 ml)
- citroensap (1 eetlepel)
- 3 liter water
- 2 bouillonblokjes
- 3 schepjes buisman
Bereidingswijze:
- Begin met het maken van gehakt door kippendij door de gehaktmolen te halen met de fijne maling.
- Snij met een mes de uien en de bos-uien zo fijn mogelijk. Doe dit bij het gehakt samen met bovengenoemde kruiden, de eieren, panneermeel, kookroom en een eetlepel citroensap. behalve de bouillonblokjes en de buisman. Kneed het gehakt goed met de hand en doe dit daarna in een foodprocessor. Draai dit tot een farce. Als het goed ziet er dan ongeveer zo uit:
- Breng een pan met 3 liter water aan de kook. Doe daar twee bouillonblokjes bij en 3 schepjes buisman.
- Terwijl het water kookt neem je een wegwerpspuitzak en vul die vol met de farce. Snij de punt er af zodat er een gaatje ontstaat van ongeveer anderhalve cm.
- Vul alle vijf de rioolbuizen die elk ongeveer 20 cm lang zijn met de farce.
- Doe alle vijf de buisjes in de pan met kokend water er laat ze ongeveer 12 minuten in de buis in het water koken.
- Dan haal je voorzicht uit de buis en duw je de frikadel er voorzichtig uit. (Kijk uit want ze zijn kokend heet, dus eerst vooraf even je vingers goed in ijswater houden alvorens je ze er uit duwt).
- Heb je ze eruit gehaald, snij dan eventueel de scheve uiteindes eraf en laat ze in het zelfde kokend water nog ongeveer twee minuten doorgaren. Door de buisman aan het water toe te voegen krijgen de frikadellen een donker uiterlijk.
- De frikadellen zien er na de tweede keer in het water zonder de rioolbuisjes er zo uit:
- Deze stap herhaal je voor alle frikadellen.
Als je een schaal vol hebt kun je twee dingen doen, ze afbakken met de airfryer, of ze vacumeren en invriezen. 30 stuks zijn er nogal wat dus heb ik eerst een lading gevacumeerd.
- Voor het afbakken van de frikadellen ga je als volgt te werk: je verwarm de Airfryer voor op 190. Als deze op temperatuur is bak je ze af gedurende 6 minuten op 190 graden.
2 reacties
Beantwoord →