Een gerecht waar ik echt van kan genieten, wat supergezond is en wat weinig calorieën bevat, is het Vietnamese gerecht Goi Cuon.
Dit zijn vietnamese rijstrolletjes, ook wel bekend als spring rolls, salad rolls of summer rolls. Meestal zijn ze gevuld met varkensvlees, kip, garnaal, groente en/of rijstvermicelli. Deze inhoud wordt opgerold in rijstvelletjes. De loempia’s worden gewoon op kamertemperatuur geserveerd en worden dus niet gebakken zoals ze die bij de ons wel bekende Vietnamese loempia kraampjes verkopen. Deze verse loempia’s zijn zeer populair in Vietnam en de landen daar om heen en ook hier in Europa en in Amerika worden ze steeds populairder, zeker in de zomermaanden. Traditioneel zitten daar een aantal dipsausjes bij. Een ervan is altijd op basis van Hosinsaus. Een ander op basis van vissaus en ik doe er nog een derde bij de Sojasaus.
De kip heb ik in de Airfryer bereid om deze rolls supergezond te houden.
Wat heb je nodig om dit te kunnen maken.
- Een pak Vietnamese rijstvellen
- 1 tot 2 winterwortels julienne gesneden
- 1 pakje verse krabsticks
- 1 halve komkommer in dunne reepjes gesneden
- Thaise basilicum of gewone basilicum
- Wat munt bladeren
- 2 tot 3 stengels schuin afgesneden stukjes van 1,5 cm bosui
- 1 pakje rijstvermicelli
- 250 gram kippendijvlees of kipfilet
- Deze hoort er niet bij, maar persoonlijk vind ik het wel een aanrader om deze aan de binnenkant te smeren (aglio olio mayonaise)
- wat blaadjes sla of spinazie
Nodig voor het maken van de kip in de Airfryer:
- 250 gram kippendijvlees of kipfilet
- 1 eetlepel donkere soyasaus
- 1 eetlepel arachide olie
- snufje zout naar smaak
Hoisin pindasaus:
- 3/4 kopje pindakaas
- 1/4 kopje kokosmelk
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels citroensap
- 41/2 theelepel donkere zoete sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 21/4 theelepel chili knoflookpasta (maak ik zelf door knoflook met spaanse peper met de hakmolen tot een pasta te maken)
- 1 middelgrote teen knoflook fijngehakt
- ½ theelepel sesamolie
- ½ eetlepel azijn
Soja saus:
- ½ kopje zoete donkere sojasaus
- ½ bol chinese knoflook
- 1 bird eye chili peper
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel suiker
Vietnamese vissaus:
- kopje water
- 4 eetlepels rijstazijn
- 4 eetlepels suiker
- 5 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- 2 fijngesnipperde bird eye chili pepers
Bereidingswijze:
De kip voor de Airfryer:
Deze maak je als volgt:
Doe de kip op een snijplan en doe er een stuk vershoudfolie overheen. Ga er dan met een deegroller overheen zodat de kippendij of kipfilet mooi even dik is van alle kanten. Zo gaat de smaak er van alle kanten er even veel in zitten. Dan marineer je de kip door deze met een beetje zout te bestrooien en deze door de sojasaus te marineren welke is aangelengd met wat arachide olie.
Verwarm de Airfryer voor op 180 graden en bak de kipfilet of kippendij op 175 graden gedurende een minuut of 5 (2,5 minuut aan beide zijden). Als de kip klaar is leg je deze apart op een schaal en laat je dit afkoelen. Als het koud is snij je er langwerpige repen van.
Voorbereiding van de groente en de kruiden, de krab en de garnalen:
Alle groentes snij je voor in dunne reepjes de wortel, de komkommer, de bosui. Je leg alles alvast in bakjes klaar om straks je loempia te kunnen bouwen.
De sla leg je ook alvast in een bakje en ook de kruiden per soort in een bakje.
De garnalen leg je apart in een bakje en ook de grabsticks leg je in een bakje apart, ontdaan van de plastic folie die er om heen zit.
Voorbereiding van de vermicelli:
De vermicelli doe je in een bak. Je kookt water met de waterkoker en dan giet je de gekookte water over de vermicelli. Dit laat je 4 minuten zo staan. Daarna gooi je meteen het water weg en stop je het kookproces door de vermicelli in een vergiet te doen en met koud stromend water af te spoelen. Daarna is je vermicelli klaar voor gebruik. Zet het weg totdat je de loempia gaat vullen.
Voorbereiding van de hoisinsaus:
Pak een steelpannetje daarin doe je de knoflook met een heel klein beetje olie dit fruit je aan, daarna doe je de rest van de ingrediënten erbij en blijf je roeren tot er een dikke saus ontstaat. Het vuur kan uit. De saus in een kom en wat lekker is is om erboven verkruimelde verse pinda’s overheen te strooien.
Voorbereiding van de sojasaus:
De bird eye chili hak je zeer fijn en ook de Chinese knoflook hak je fijn. Dan doe je de rest van de ingrediënten erbij en roer je dit tot een gladde saus. Doe de saus in een kom en de saus is klaar voor gebruik.
Voorbereiding Vietnamese vissaus:
Snipper de birdeye chili peper en de knoflook en doe er de overige ingrediënten erbij en roer dit tot een gladde saus waarbij alle suiker goed in opgelost is.
Zo ver alle voorbereidende handelingen 🙂
Nu gaan we de loempia’s maken.
De loempiavellen zijn droge vellen die vind je dus niet in de koelvak of diepvries vak maar gewoon in de stellingkasten in een toko.
Waar je naar op zoek bent is zoiets als dit:
Je hebt er verschillende merken van dus het kan er anders uitzien, maar de structuur van de rijstvellen is hetzelfde. Deze zien er allemaal zo uit:
Dan heb je een grote koekenpan nodig, of een paella pan waar de vellen in passen. Die vul je gewoon met warm water uit de kraan.
Dan is het handig dat je of een pizzabord gebruikt (die groter is dan de oppervlak van de vel, of een marmeren plaat zoals ik heb gebruikt zoals op het plaatje. We gaan de vellen een seconde of 10 tot 15 in dat warme water wellen.
Dan merk je meteen dat de vel zacht wordt en meteen gaat plakken. Als deze met een oppervlakte in aanraking komt, laat het al bijna niet meer los dus het vergt wat handigheid. Ik leg de vel terwijl ik die met 2 handen eruit haal voorzichtig op de marmeren plaat en spreid die goed uit zoals hieronder.
We beginnen met het vullen van de loempiavel. Waar moet je allemaal op letten?
Je begint met het neerleggen van of kipstukjes naast elkaar, of krabstukjes naast elkaar, of garnalen stukjes. Leg ze mooi naast elkaar. De vel is dun en doorschijnend, als ze straks zijn opgerold, zie je mooi waarmee je loempia is gevuld.
Verder is het uitkijken dat je niet te veel ingrediënten tegelijk pakt. Een heel klein beetje volstaat. Probeer ook de kleurencombinaties mooi naast elkaar te zetten, mooi oranje van de wortel en dat groene van de bosui/komkommer naast elkaar doet het goed. Pak een kruid als smaakmaker maar niet alle kruiden door elkaar. Maak een keuze en doe daar hoogstens 2 blaadjes van naast elkaar verspreid erbij. Dan als laatste een klein plukje rijstvermicelli en je hebt al een behoorlijke kluit aan om deze loempia op te rollen.
Je begint door eerst de linkerflap en de rechterflap im te vouwen zoals dit plaatje hieronder:
Dan begin je te rollen, van achteren naar voren. Ik stond rechts er van af. Dus vanaf de achterkant naar voren rollen is op het plaatje van rechts naar links rollen. Probeer zo strak mogelijk te rollen.
Je ziet als je een hele slag hebt gemaakt duidelijk de garnalen zitten. Je merkt ook dat als je een hele slag hebt gedraaid dat de vel vanzelf plakt. Dat je helemaal niets meer hoeft te doen dan te rollen. Zo rol je de loempia helemaal op. Herhaal deze stappen met verschillende combinaties van groentes, vis en kip. Als je zo een paar gemaakt hebt is het mooi als je een scherp mes pakt en ze schuin af snijdt. Maak nu de bord op en serveer dit met de bijbehorende dipsausjes.
Eet smakelijk!!