Ik kom graag bij de Toko en waar ik woon en werk is er maar één Toko die echt alles in huis heeft wat ik maar nodig heb om gerechten te maken uit de Aziatische keuken, deze is zo groot je kunt bijna niet meer van een toko spreken, maar van een heuse Oosterse supermarkt. Dat is Amazing Oriëntal te Eindhoven. Ik kom daar dan ook graag. Als ik daar ben neem ik altijd kant en klare versnaperingen mee. Eentje welke ik altijd meeneem is de Char Siu broodje.
Toen ik vroeger nog in Dordt woonde en in Rotterdam werkte ging ik altijd naar de Kruiskade. Daar staan twee Chinese bakkers (nu nog steeds) naast elkaar die dagelijks allerlei verse broodjes met en zonder vulling maken waar onder deze broodjes. Maar goed, je kunt ze ook heel goed zelf maken. Het kost wel wat tijd, maar het is te doen en de moeite zeer zeker waard! Dit recept heb ik eens een keer uitgebreid opgeschreven en onlangs heb ik dit receptuur vertaald naar de Airfryer.
Benodigdheden voor het maken van de Char Siu varkensvlees:
- 500 gram varkenslappen
- 1 grote teen knoflook
- 1 ½ eetlepel suiker
- ¼ + 1/8 theelepel vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels + ¾ theelepel hoisinsaus
- 1 ½ eetlepel honing
- 1 eetlepel + ½ eetlepel chinese shaoxing wijn
- 2 ½ eetlepels donkere sojasaus
- 1 ½ theelepel sesamolie
Bereidingswijze:
Marineer het vlees een dag van te voren:
Snij het vlees in repen van ongeveer 1 ½ cm dik
Meng de rest van de ingrediënten in een kom dit wordt de marinade. Verwijder ongeveer 1/3e van de marinade en bewaar dit in een afgesloten potje in de koelkast. (dit ga je de volgende dag gebruiken om het varkensvlees te bedruipen).
Gooi de varkensvlees reepjes in de marinade en zorg dat alle marinade gelijkmatig over het vlees verdeeld zit. Bewaar dit in een afgesloten bak in de koelkast. Zorg dat je 2 tot 3 keer het vlees omroert in de marinade.
De volgende dag haal je het vlees uit de koelkast en laat je dit op temperatuur komen (doe dit ongeveer 45 minuten voordat je het vlees ga bakken).
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Het is handig om voor het braden van het vlees het speciale rekje te gebruiken. Leg de reepjes vlees voorzichtig dwars op het rekje zodat het vlees er niet doorheen valt en rooster het vlees in ongeveer 10 tot 15 gaar. Doe de Airfryer om de vijf minuten open en smeer met een kwastje wat van de overgebleven marinade die je de vorige dag apart heb gelegd over het vlees.
Je kunt een klein laagje water onder in de bak doen zodat de Airfryer niet erg gaat roken en om de overtollige marinade in op te vangen zonder dat het gaat aankoeken onder in de pan.
Kijk goed om de vijf minuten, mocht het eerder gaar zijn, dan doe je het wat korter dan de 15 minuten, is het nog niet gaar dan een paar minuten extra… Leg ze op een schaal en laat ze afkoelen.
(Zo zien ze eruit als ze gaar zijn)
Benodigdheden voor het maken van de vulling van de broodjes:
- 1 eetlepel suiker
- 1 grote teen fijngehakte knoflook
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels oystersaus
- 1 eetlepel water
- 2 theelepels koolzaadolie
- 2 lente uitjes fijngesneden
- 250 gram char siu vlees in hele klein blokjes gesneden
- 1 eetlepel shaoxing rijstwijn
- 1 ½ eetlepel maïzena opgelost in 2 eetlepels water
Bereidingswijze:
Neem een kleine kom daarin mix je samen: de suiker, zout, witte peper, sojasaus, oystersaus en water. Blijf stevig roeren net zo lang totdat de suiker erin is opgelost. Zet dan het bakje apart.
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan en doe dit op een middelhoog vuur. Voeg de lente uitjes en de gehakte knoflook toe en kook dit onder voortdurend roeren ongeveer 30 seconde of totdat het zacht en gaar is. Voeg dan de varkensvlees toe, blijf goed roeren.
(De char siu blokjes in de pan)
Voeg dan de saus toe en blijf goed roeren, bak alles gedurende een minuut of 2.
Ondertussen voeg je hier de shaoxing rijstwijn aan toe en het maïzena mengsel. Bak dit alles onder voortdurend roeren nog ongeveer 30 seconden.
(Je kunt de vulling tot max 2 dagen vooruit maken, je kunt het goed afgesloten in een bak in een koelkast dan goed houden).
Benodigdheden voor het maken van de brooddeeg van de broodjes:
Startersdeeg:
- 125 gram bapaomeel of bloem
- 125 gram water
- 2 gram actieve droge gist dr oetker
Deeg:
- 4 gram actieve droge gist dr oetker
- 375 gram bapaomeel of bloem
- 113 gram boter
- 75 gram suiker
- 150 gram melk
- 2 eieren
- 7 gram zout
Glazuur:
- 150 gram melk
- 75 gram suiker
Voorbereiding avond van te voren:
Meng startersdeeg samen en laat dit 90 minuten rusten
Meng het startersdeeg met de ingrediënten van wat er bij deeg staat opgesomt. Kneed dit alles tot een gladde massa (het is zacht en kleverig) Blijf dan het deeg een aantal keren vouwen, laat het deeg daarna in een ingevette kom gedurende een uur rusten.
Nadat het een uur verder is vouw je het deeg uit en vouw je dit weer op tot een bal. Leg deze bal terug in de ingevette kom en dek dit met plastic goed af en leg het in de koelkast.
Verdere bereiding de volgende ochtend:
Verdeel het deeg in 12 balletjes van ongeveer 75 gram.
Druk een balletje deeg op een licht met bloem bestoven werkblad plat . Doe dan een volle theelepel van de vulling in het midden.
Neem de deeg met vulling in de palm van je hand en knijp dit tot een kogel, druk de uiteindes naar elkaar toe.
Leg dan het deeg op een bakpapiertje welke je van te voren in vierkantjes heb uitgeknipt met de naad naar beneden.
Als je ze allemaal hebt gemaakt en gevuld, dan dek je ze af met een theedoek en laat dit gedurende 2 uur in omvang groeien.
Na 2 uur verwarm je de Airfryer voor op 190 graden.
Maak ondertussen de glazuur door het melk met de suiker te mengen, met een kwastje bestrijk je de broodjes. Doe de broodjes dan in de airfryer en bak ze in ongeveer een minuut of 15 af op 190 graden.
Als ze bijna klaar zijn, bestrijk de broodje dan nog een keer met de glazuur, ze moeten een beetje plakkerig aanvoelen.
Eet smakelijk!!!