Brazilianen staan graag in de keuken om hun gebak en nagerechten te maken. Kant en klare toetjes komen bij de Brazilianen bijna niet op tafel. Een van mijn lievelingstoetjes is dit dessert. Het bestaat uit een onderste laag van gecarameliseerde banananen dan komt er een dikke vanille crème laag in het midden en als topping een harde schuimlaag. Als je de bananen met rum besprenkelt wordt het nog lekkerder.
Wat heb je nodig voor dit recept?
Gecarameliseerde bananen:
- 2 bananen in ronde plakjes gesneden
- 3/4 kopje suiker
- ⅓ kopje water
Crèmelaag:
- 1/2 blikje gecondenseerde melk
- 2,5 eetlepels maizena
- 2 kopjes melk
- 1 eidooier
- ½ eetlepel boter
- zakje vanillesuiker
Eiwit schuimlaag:
- 2 eiwitten
- 2 eetlepels citroensap
- 2/3 kopje suiker
Bereidingswijze:
Gecarameliseerde bananen:
Snij eerst de 2 bananen in schijfjes en hou ze apart.
Doe de suiker en het water in een pannetje en kook dit tot het suikerwater begint te carameliseren. Als het bruin begint te worden maak je het vuur uit en roer je de bananen er door heen.
Dit mengsel stort je uit in een kleine pyrex doorzichtige ovenschaaltje van ongeveer 20 bij 10 cm. Wil je een grote pyrex met dit toetje maken dan moet je alle hoeveelheden verdubbelen!!
Crèmelaag:
in een pan doe je maizena oplossen in melk, dan voeg je de gecondenseerde melk toe, en de eidooier. dit klop je los en hier doe je een matig vuurtje onder. Blijf roeren tot het mengsel begint in te dikken. Haal dit dan van het vuur voeg de boter en de vanillesuiker toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Doe dan de crèmelaag boven op de gebakken bananen en spreid dit met een spatel egaal uit.
Ewit schuimlaag:
Doe de eiwitten in een schone vetvrije beslagkom met de fijne kristalsuiker je doet er ook de citroensap bij (ik koop mijn suiker altijd bij de Lidl, die is fijn van structuur en lost snel op) dit doe je in een pan met heet water. Het water moet een temperatuur hebben dat tussen de 50 en de 60 graden ligt. Je klopt dit tot het een stijfgeslagen mengsel is als je de garde eruit trekt vormt zich stijfblijvende pieken, dan is die goed. Dit giet je ook weer over de puddinglaag heen. strijk de eiwit glad en dan pak je een lepel. Met de bolle kant van de lepel duw je in de schuim en met een snelle beweging trek je het eruit, je ziet dan een piek uitsteken. Dit herhaal je over de hele bovenkant zodat zich een mooi patroon vormt.
Het afbakken van de pudding:
Je doet de schaal in de Airfryer en je zet hem op 100 graden. (Dat is de temperatuur dat zowel de buitenkant als de binnenkant van de schuim gelijktijdig gaart). Dit doe je gedurende een minuut of 7.
Dan zet je de Airfryer op 140 graden en je bakt hem af gedurende een minuut of 10.
Let op, maak je het in de oven, dan gelden andere temperaturen. Het voorgaren moet langer op 100 graden ik zou zeggen een minuut of 15 en dan de oven hoog zetten op 180 en dan in ongeveer ook 10 tot 15 minuten afbakken, goed blijven kijken of het niet te hard gaat anders de temperatuur bijstellen.
Haal hem eraf en laat het afkoelen. Als het lauw is kun je het al eten. Het liefst dezelfde dag opeten anders wordt de schuim zacht en is het niet meer zo lekker.
Eet smakelijk!!