Ik liep door de supermarkt mijzelf afvragend wat zal ik vandaag toch weer eens gaan eten? Toen zag ik de bloemkolen liggen. Normaal zijn het van die hele grote bloemkolen maar deze waren best klein van formaat. In gedachte was ik al bezig de bloemkool te passen en te meten. Zou die in de Airfryer passen? Ik besloot de gok te wagen en er voor te gaan. Ik had nog allerlei beetjes groente over, dus ik vond het wel een uitdaging om deze te gaan verwerken in mijn bloemkool.
Dit experiment heeft uit eindelijk goed uitgepakt. Het bleek een hele lekkere manier om een bloemkool klaar te maken. Normaal zou ik dit in een oven doen, maar ik heb hem dus in de Airfryer bereid. Een aparte bloemkool maar dan op Luciana’s manier. Hij smaakte verrukkelijk!!
Wat heb je voor nodig?
- Een hele bloemkool die in de Airfryer past
- wat in langwerpige vorm gesneden voor geblancheerde punt paprika’s
- wat in langwerpige vorm gesneden voor geblancheerde wortels
- een hele ui in ringen gesneden
- 4 plakken dungesneden bacon
- een potje La Vache quirit smeerkaas
- een eetlepel parmezaanse kaas
- 4 plakjes cheddar smeltkaas
- 3 eetlepels gratin geraspte kaas
- wat nootmuskaat
- zout naar smaak
Bereidingswijze:
Je gaat als volgt aan het werk. Ontdoe de bloemkool van al haar groene bladeren aan de onderzijde en snij de stronk zo ver mogelijk weg maar laat wel de bloemkool heel. Neem dan een grote pan met water en breng deze aan de kook. Doe voldoende zout in het water en kook de bloemkool. Je hoeft hem niet geheel gaar te koken maar ongeveer 3/4 van de normale kooktijd. Zeg maar als het water kookt een minuut of 8.
Zorg ondertussen dat je een puntpaprika en een wortel in langwerpige reepjes snijdt. je kunt als de bloemkool gaar is het zelfde kookwater gebruiken om de puntparika en de wortel kort te blancheren. Ondertussen snij je ook de ui in ringen.
Als de bloemkool wat is afgekoeld kun je beginnen met vullen. Steek hier en daar wat puntpaprika, wat wortel en wat rauwe ui in de bloemkool.
Als je dat gedaan hebt steek je 4 plakken bacon in de bloemkool. Dat doe je ook met de cheddar kaas. Ook deze verdeel je over de bloemkool.
strooi dan de nootmuskaat goed over de bloemkool en strooi nog een goed wat zeezout over de bloemkool.
Dan pak je de smeerkaas en smeer je de hele bloemkool in met het mengsel. Als je daar klaar mee bent strooi je er wat parmezaanse kaas overheen. Ten slotte doe je er wat gratin geraspte kaas overheen. Zorg dat je de kaas goed aandrukt, anders blijft het aan de spiraal plakken in de Airfryer.
Ik heb toen de grillpan van de Airfryer gebruikt. en daarop de een bbq matje zodat ik zeker weet dat de bloemkool niet aan de grillpan blijft kleven.
De Airfryer heb ik voorverwarmd op 200 graden. Ik heb de Bloemkool toen afgebakken in 7 minuten op 160 graden. Heb je geen Airfryer en wil je hem in de oven doen? Dan zou ik het in een voorverwarmde oven bakken op 175 graden gedurende 15 minuten.
Ik had ze geserveerd met bistro aardappeltjes en varkensfilet lapjes. De bloemkool was heerlijk!!!
Eet smakelijk!