lucianaskitchen.nl

Recepten uit de keuken van Luciana gemaakt met Philips keukenapparatuur zoals Airfryer, pastamaker, Onionchef, avance multicooker, micro slowjuicer, etc…

Kokosmacronen, de simpele variant

| Geen reacties

Print Friendly

Je hebt wel eens van die baksels waar je veel eigelen moet gebruiken. Wat te doen met al die eiwitten die je dan dan over houdt? Een van mijn favoriete recepten om eiwitten snel en doeltreffend op te maken is het maken van kokosmacronen. Ik heb er verschillende varianten van kokoskoeken/ kokosmakronen. Deze zullen nog de revue passeren. Maar laten we eenvoudig beginnen. Dit is mijn meest simpele variant die ik maak op basis van een blik gecondenseerde melk.

kokosmacronen LucianasKitchen

Wat heb je hier voor nodig?

  • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk* (kun je tegenwoordig behalve bij de toko ook bij de AH, Jumbo, Plusmarkt, etc halen)
  • 2 eiwitten op kamertemperatuur
  • 375 gram geraspte kokos
  • 1 theelepel vanille essence
  • ½ theelepel amandel essence
  • ½ theelepel cream of tartar**
  • wat ouwel bladen ***

Bereidingswijze:

Je kunt alvast beginnen met het voorverwarmen van de oven. Doe dit op 170 graden.

Dan begin je met het stijf slaan van de eiwitten. Dit doe je bij voorkeur met een keukenmachine/mixer.

Bij de eiwitten doe je ½ theelepel cream of tartar bij. Je slaat dit goed stijf totdat je bij wijze van spreken de kom op z’n kop kan houden en de eiwit valt er niet uit. Bij wijze van spreken, doe het maar niet. Ik zou niet willen dat door mijn toedoen je een rommeltje kreeg in de keuken 😉 Als je met een pollepel er pieken van kunt trekken aan de bovenkant is het goed.

De overige ingrediënten meng je goed door elkaar. Het moet vochtig en plakkerig aanvoelen. Den schep je hier voorzichtig de stijf geslagen eiwitten doorheen. Niet echt roeren, maar je moet het als het ware er door heen vouwen. Als je dit hebt gedaan leg je op je bakplaat allemaal rondjes ouwel.

Het beste wat je kunt doen is zo’n ijsschep te nemen die je in kunt knijpen. Dan gaat er zo’n mechanisme werken waardoor die als het ware de inhoudt eruit duwt. Hiermee krijg je mooie ronde kokosmakronen die allemaal even groot zijn. Schep zo steeds dezelfde hoeveelheid kokos en doe dat op elk rondje ouwel.

kokosmacronen LucianasKitchen

Dan kunnen ze de oven in en worden afgebakken op 170 graden in ongeveer 20/25 minuten. Hangt van de oven af en hoe droog je hem van binnen wenst te hebben. Moet die vochtig en smeuïg zijn, dan is 20 minuten ongeveer al voldoende, hoe krokanter/droger je hem wenst, hoe langer hij nog in de oven gaat.

Eet smakelijk!

*Gecondenseerde gezoete melk

Gecondenseerde melk is een onmisbaar ingrediënt in de Braziliaanse keuken. Bijna elke baksel of toetje of taart bevat wel gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk is niets anders dan koemelk met heel veel suiker, waarbij een deel van het water aan de melk is onttrokken. Dit maakt sterilisatie overbodig waardoor het heel lang houdbaar is. Tot open maken van het blikje hoef je het niet gekoeld te bewaren. Dus is dit product ideaal in warme landen. Als je wat water toevoegt krijg je een heerlijke gezoete melkdrank. Alleen een paar druppels in je koffie of thee en je hebt een heerlijke creamer. De toepassingen met gecondenseerde melk is eindeloos.

kokosmacronen LucianasKitchen

Dit is in Nederland de bekendste merk gecondenseerde melk. Je kunt ook het merk van Nestle nemen, die is ook heel goed.

** Cream of tartar

Cream of tartar is niets anders dan een andere benaming voor wijnsteenzuur. Als E nummer is deze terug te vinden als E336. Het is onschadelijk voor de volksgezondheid, dus je kunt het veilig toepassen.  Het wordt wijnsteenzuur genoemd, vanwege de zurige smaak. Maar dit proef je niet terug in de gerechten, omdat er maar heel weinig van wordt gebruikt. Wat doet het dan precies met je gerechten? In combinatie met baking soda zorgt cream of tartar dat je baksels gaat rijzen. Vandaar dat cream of tartar zonder dat je het weet altijd onderdeel is van bakpoeder. Maar het doet nog meer. Bij toepassing bij suikerstroop zorgt het dat je suiker niet gaat kristaliseren. Als je het bij groente toepast, dan zorgt dat er voor dat je groente niet haar oorspronkelijke kleur verliest. Het is dus een product die veelzijdig is in de keuken. En hier in Nederland nauwelijks bekend is. Dat vind ik zonde dus dat deel ik graag met jullie.

Waarom ik het juist bij de kokosmakronen gebruik is het feit dat ik vanuit de Indische keuken die ik ook van huis uit heb meegekregen heb geleerd dat je cream of tartar een ideale stabilisator is om stijfgeslagen slagroom en eiwit langer stijf te houden. Dit is dan ook een onmisbare ingrediënt bij vele Indische koeken/kue’s zoals de beroemde groene sponscake/spongecake/pandancake. Dus gaat er in mijn kokosmakronen ook cream of tartar 🙂 . Ten slotte waar haal je dit? Bij elke toko haal je cream of tartar. Op internet kun je bij online toko’s kijken of zoeken bij bakbenodigdheden winkels onder de productnaam Wijnsteenzuur.

kokosmacronen LucianasKitchen

*** Ouwel 

Ouwel wordt soms ook wel eens snoeppapier, of eetpapier genoemd.Er zit weinig smaak aan ouwel. Dat moet ook want het gaat om het product wat de ouwel bij elkaar houdt 🙂 . Je gebruikt het om bv noga die nogal kleverig is en plakt erop te doen of dus onze kokosmakronen. Je hebt ze vast wel eens gegeten als je kant en klare kokosmakronen hebt gekocht.

kokosmacronen LucianasKitchen

Mijn tip voor jullie, woon je in de buurt van de Duitse grens? Maak eens een dagje uit richting Duitsland en vergeet daar niet langs de supermarkt te gaan. Duitsers bakken volop en kopen minder gebak/cakes kant en klaar. Dat zie je terug in de supermarkten. Veel bakbenodigdheden en niet duur. Ik haal daar altijd mijn ouwel het heet daar backoblaten en je kunt ze in verschillende formaten kopen.

1465 Total Views 1 Views Today

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten