lucianaskitchen.nl

Recepten uit de keuken van Luciana gemaakt met Philips keukenapparatuur zoals Airfryer, pastamaker, Onionchef, avance multicooker, micro slowjuicer, etc…

T-Bone steak uit de Airfryer van de Himalaya zoutsteen plaat

| 2 reacties

Print Friendly

Iets wat ik geregeld doe is winkelen in Duitsland. Ik woon er op 40 autominuten vanaf en voor mij is het altijd een feestje om op zoek te gaan naar ingrediënten en bakspulletjes die doorgaans niet in Nederland worden verkocht of hier moeilijk te verkrijgen zijn. Zo liep ik twee gisteren in een Duitse supermarkt tegen een zoutsteen plaat aan voor de BBQ. Einde van het seizoen dus in de afprijzing voor maar 9,95. Ook nog eens de afmeting van 20cm bij 10 cm bij mij ging er meteen een lampje branden. De Airfryer!!. Vandaag boodschappen gedaan om met mijn experiment aan de slag te gaan. Ik heb bedacht om als voorgerecht iets met Sint Jacobsschelpen te gaan doen en gamba’s en als hoofdgerecht een T-Bone steak van de Himalaya zoutsteen plaat uit de Airfryer.

Wat is een Himalaya zoutsteen plaat en hoe werkt zoiets?

Zoals de naam doet vermoeden komt dit zout inderdaad uit de Himalayagebergte. Ze komen uit de zoutvlaktes in het Himalaya gebied rondom Pakistan. daar worden de zoutsteen uit de mijnen gehaald en in allerlei vormen en in plakken gesneden. Je kunt er dus op koken. Zowel warme als koude gerechten kun je er op bereiden. Dus ook een toetje met een zoute nasmaak is mogelijk met de zoutsteen plaat. Nu zul je denken wordt het dan niet mega zout als je gaat koken op een zoutplaat? Het antwoord is het valt best mee. Het hangt af wat je er op maakt. Het heeft te maken met de vocht- en vetgehalte en de dikte van de ingrediënten.

Ook de temperatuur van de zoutplaat heeft invloed op hoe zout het gerecht zal gaan smaken.  Hoe vochtiger de vlees, hoe zouter het vlees wordt. Over het algemeen valt het mee dat de vlees te zoutig wordt, ik vond het precies goed. Zo’n steen bevat van een oerzee van miljoenen jaren terug en bevat naast zout ook allerlei natuurlijke mineralen. Dit geeft een authentieke smaakbeleving aan het vlees. Mocht je nu toch te bang zijn dat je te veel zout binnen krijgt, dan kun je voor het bakken een heel dun laagje olie aanbrengen op de plaat. Verder is het zo dat de plaat echt goed heet moet zijn als je er iets op bakt. Als de temperatuur namelijk te laag is, zal het eten wat er van af komt ook zoutiger smaken. Hiermee gaat de kwaliteit van de plaat ook sneller achteruit waardoor deze sneller zal gaan barsten.

Dan is er nog iets waar je rekening mee wilt gaan houden als je wilt gaan koken met een zoutsteen plaat en dat is het feit dat je de plaat langzaam moet opwarmen als een pizzasteen. Omdat de steen zo hard is, zou de steen namelijk bij een te snelle verhitting kunnen gaan barsten en breken. In feite kan een steen gemiddeld 70 keer mee. Hoe voorzichtiger je er mee om gaat, hoe langer je er plezier van hebt. Zeker bij de eerst 2, 3 keren dat je de plaat gaat gebruiken moet je zeer voorzichtig er mee omspringen en zeer langzaam de plaat op temperatuur brengen.

[cml_media_alt id='723']IMG_3920_Fotor[/cml_media_alt]

Wat heb je nodig voor het bereiden van een T-Bone steak op de zoutplaat in de Airfryer?

  • Een T-bone steak of andere goede steak soort
  • wat peper
  • een zoutplaat uit de Himalayagebergte die de maximale afmeting heeft van 20 x 10

Bereidingswijze:

Belangrijkste is het verwarmen van de zoutplaat. Hoe gaat zoiets in zijn werk en hoe pak je het aan? Zeker de eerste 2 tot 3 keren is het van belang dat je de plaat langzaam opwarmt omdat deze anders uit elkaar kan springen. Kijkend naar de Airfryer heeft deze een variabele temperatuurinstelling van 60 graden tot 200 graden. (Ik zelf gebruik de Philips Airfryer Avance XL). Mijn doel is binnen een uur/anderhalf uur op die 200 graden te komen. (Een zoutsteen kan temperaturen aan tot 500 graden dus wees niet bang dat 200 graden te warm gaat worden). Wat ik gedaan heb is op 60 graden beginnen. ik wil in 6 x 10 minuten op de 200 graden zitten. Dus heb ik 200 – 60 gedaan is 140 en dat gedeeld door 6. Kom ik op ongeveer 25 graden verhogen per 10 minuten.

Ik heb dus als volgt de steen opgewarmd op de grillplaat (want hij paste net niet in mijn mandje, bleef halverwege steken):

60 graden  – 10 minuten

85 graden – 10 minuten

110 graden – 10 minuten

135 graden – 10 minuten

160 graden – 10 minuten

185 graden – 10 minuten

200 graden – 2 x 10 minuten (2 x omdat de eerste keer de steen alleen een warmte aangaf van rond de 170 graden).

[cml_media_alt id='739']IMG_3928[/cml_media_alt][cml_media_alt id='740']IMG_3929[/cml_media_alt][cml_media_alt id='738']IMG_3927[/cml_media_alt][cml_media_alt id='727']IMG_3932[/cml_media_alt][cml_media_alt id='726']IMG_3931[/cml_media_alt][cml_media_alt id='725']IMG_3930[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='729']IMG_3934[/cml_media_alt]

[cml_media_alt id='735']IMG_3923[/cml_media_alt]

Pas op de tweede meting dus na 20 minuten op 200 graden had de steen een temperatuur bereikt van 195 graden

Dat laatste had ik 2 x gedaan omdat ik zag met mijn laser temperatuurmeter dat de temperatuur van de steen nog te koud was. Uiteindelijk had de steen een temperatuur van maar liefst 195 graden toen ik het vlees erop legde. Je hoort het vlees ook meteen sissen. Ik heb 2 minuten per kant gegrilld. Het vlees was op kamertemperatuur en met een keukenpapier droog gedept.

[cml_media_alt id='750']IMG_3902[/cml_media_alt]

Het vlees was heerlijk mals en sappig toen het klaar was. Een heerlijke smaak!! Ik heb het geserveerd met Airfried zoete aardappel frites van Aviko en daarbij een salade gemaakt van courgette en wortel met een pittige Aziatische marinade dressing er overheen.

Ik kon maar tot één conclusie komen: het gebruik van een Zoutsteen Himalayaplaat in de Airfryer is dat aan te raden? Een volmondige JA!!!

Eet smakelijk!!

 

 

 

2159 Total Views 1 Views Today

2 reacties

  1. Hallo, wat een heerlijke recepten zèg. Mag ik vragen welke winkel je de zoutsteen hebt gehaald? Ik woon nl ook vlakbij Duitsland.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten