lucianaskitchen.nl

Recepten uit de keuken van Luciana gemaakt met Philips keukenapparatuur zoals Airfryer, pastamaker, Onionchef, avance multicooker, micro slowjuicer, etc…

Indische macaroni taart uit de Airfryer

| 4 reacties

Print Friendly, PDF & Email

indische macaroni taart

 Indische macaroni, doet mij herinneren aan de tijd toen ik nog klein meisje was. Als ik op visite kwam bij mijn Indische ooms en tantes werden we als kinderen altijd apart gezet als het etenstijd was. Ik herinner mij nog goed hoe gezellig dat altijd was om de maaltijd samen met je broers, neven te nuttigen. Indische macaroni schotel is zo’n voorbeeld van een Indische kindvriendelijke maaltijd. De bereidingswijze is dan ook kinderlijk eenvoudig. Met relatief zeer goedkope ingrediënten zet je snel een heerlijke maaltijd op tafel en (Indische) kindertjes zijn er dol op!! 

Af en toe maak ik het nog steeds als ik weinig ingrediënten in huis heb en ik toch snel iets op tafel wil zetten.

Gelukkig bestaat er vandaag de dag zoiets als de Airfryer. Nu is iedereen in staat om iets eenvoudigs als een macaroni schotel ook nog eens op een feestelijke wijze als een taart te presenteren!!

 Dit is mijn versie (Elke Indische familie heeft zo haar recept) van de Indische macaroni schotel, met behulp van de Airfryer omgetoverd tot een heuse Indische macaroni taart.

Ingrediënten:

  • 500 gram ellenboogjes macaroni (goedkope merk)
  • zout naar smaak voor het koken van de macaroni
  • 1 blik corned beef
  • 1 middel grote ui gesnipperd
  • 1 Chinese bol knoflook of 3 tenen knoflook
  • ½ prei gesnipperd
  • 1 bosui gesnipperd
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 3 geklopte eieren
  • 400/500 ml melk
  • Adobo kruiden naar smaak (kun je vervangen door Aromat of door keukenzout)
  • 1 afgestreken eetlepel palmsuiker (kun je vervangen door kristalsuiker)
  • ongeveer ¼ zak geraspte kaas (hoe ouder hoe zoutiger, dus met toevoeging van zout/kruiden daar rekening mee houden)

voor de bovenkant:

  • ongeveer 2 tot 4 eetlepels paneermeel
  • ongeveer 1 tot 2 eetlepels kokosolie
  • ongeveer 1 tot 2 eetlepels geraspte kaas

Nodig de Airfryer bakblik en/of een springvorm van 15/20 cm

Ik heb van bovenstaande 1 springvorm van 15 cm gemaakt en een de Airfryer bakblik dus 2 taarten.

Let er op dat je goed proeft of de macaroni op smaak is voor je de geklopte ei toevoeg!!!

Bereidingswijze:

Eerst kook je de macaroni volgens de aanwijzing op de verpakking, mijn verpakking gaf aan 8 minuten koken dus heb ik water gekookt, een klein beetje kokosolie erbij gedaan en zout naar smaak toegevoegd aan het water. Zodra de macaroni gaar is giet je het af.

Op het zelfde ogenblik pof ik in de Airfryer een Chinese bol knoflook. Dit zijn kleine bolletjes knoflook, die je niet in partjes kunt delen. Ik pof hem in de Airfryer in zijn geheel met de schil er om heen. Op 200 graden ongeveer 4 tot 5 minuten. Dit geeft een heerlijke zoete caramel-achtige smaak aan de knoflook en ook wordt de knoflook hier milder door. Dan haal ik hem eruit, schil ik hem (je trekt de schil er zo af) en snipper ik hem.

Je snijdt de ui in grove stukken, en ook snipper je een halve prei. Dit doe je ook met de bosui.

Dan neem je een lepel kokosolie en dan fruit je de ui, bosui, prei en de knoflook. Begint deze glazig te worden, dan doe ik daar de inhoud van 1 blik corned beef er bij. Je roerbakt alles door elkaar. Dan doe ik daar de Adobo kruiden bij en de nootmuskaat. Het mag echt geurig naar nootmuskaat ruiken. Ook de suiker doe je hierbij. Dan doe ik hier de melk bij en roer ik alles door elkaar. Ik doe dan de gekookte macaroni bij en ik strooi op gevoel wat geraspte kaas. Om en nabij komt dit neer op ongeveer 1/4e van het pakje. Dan is het heel belangrijk om goed te proeven of het op smaak is. Het mag zoetig smaken, er moet voldoende zout in zitten. Ben je tevreden dan roer je hierdoor heen 3 vooraf geklutste eieren. Dan kun je dit alles in beide bakblikken overgieten en goed aandrukken. Zowel mijn bakblik als de springvorm zijn van binnen van teflon dus ik heb ze vooraf niet ingevet of ingespoten. Dat hoeft niet omdat het er goed in zijn geheel uitkomt.

Dan maak ik de paneermeelmengsel. Zou ik er losse paneermeel over heen strooien, dan loop je tegen het feit aan dat de paneermeel gaat rondzweven in de Airfryer. Dit is onwenselijk, ook af en toe een klontje boter leidt mijns inziens niet tot de gewenste resultaat. Omdat je dan altijd plekjes overhoudt waar geen boter op komt. Aangezien ik geen boter gebruik, gebruik ik in de plaats daarvan kokosolie. Je kunt dit uiteraard vervangen door boter.

indische macaroni taart

! eetlepel in een plastic schaaltje en even een halve minuut in de magnetron dan is alles gesmolten. Ik doe op gevoel daar wat paneermeel bij, wat geraspte kaas en meng dit goed door elkaar. Voordeel is dat het vet overal doorheen zit en dat als je dit over de bovenkant van je taart/schotel verdeel het niet gaat rondzweven in de Airfryer.

indische macaroni taart

indische macaroni taart

 

indische macaroni taart

Je hoeft dus als hulpmiddel geen vlamverdeler te gebruiken als je deze wijze hanteert. Daarnaast zult je merken dat deze wijze zorgt voor een perfecte krokante laagje. Wat ik persoonlijk goed vind aan kokosolie, dat is het feit dat het veel minder machtig is dan boter, wat eigenlijk best logisch is ;-).

indische macaroni taart

Dan moet je ze wel 1 voor 1 afbakken en dat doe je door ze in een voorverwarmde Airfryer af te bakken in 20 minuten op 175 graden.

4 reacties

  1. Hebben net het gerecht gemaakt. Ging prima tot aan de toplaag met Olie, Kaas en Paneermeel. Dit werd net deeg toen het na 20 sec uit de Magnetron kwam. Hebben het opgelost door Kokosolie met Kaas er over heen te strooien. Na een paar minuten is de kaas gesmolten en kun je de paneermeel er boven opgooien en die trekt dan helemaal in de kaas. Geen rommel en een mooi toplaag. Bedankt voor dit gerecht, weer iets geleerd. P.S. de naam Indische Macaroni Taart, waar slaat dit op, denk op de Indische Oma. ??? Echt Indische kruiden zitten er niet in, maar erg lekker.

    • Zo te lezen heb je het alsnog goed weten op te lossen. Het heet Indische macaroni omdat mensen met een Nederlandse achtergrond in het oude Indie (toen Indonesie nog een kolonie was van Nederland) macaroni op deze wijze maakten. Ik denk gewone kaas zoals wij het kennen was daar niet te koop of moeilijk verkrijgbaar en men maakte het met de ingrediënten zoals dat daar voor handen was. Toen Indonesie onafhankelijk werd zijn er weel Nederlands-Indiers naar Nederland gerepatrieerd. Hun recepten hebben ze weer mee teruggenomen, zo ook deze Indische macaroni.

  2. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stnsoer/informatioi. I know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

  3. Geweldig! Dit recept ga ik zeker snel een keer uitproberen. Hier thuis is een heel ander recept van Indische macaroni bekend (idd van ‘Oma’).
    Leuk dat er zoveel varianten zijn.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten